fbpx

Konferencia o budúcnosti stravovania, po prvý raz na Slovensku

Už v októbri sa v Bratislave uskutoční konferencia, ktorá predstaví potenciál rastlinného segmentu a spojí budúcich lídrov slovenskej gastronómie.

Plant Powered Perspectives

BRATISLAVA 21.07.2020 – Na Slovensku sa po prvý krát uskutoční konferencia Plant-powered perspectives. Už 14. októbra sa účastníci stretnú v priestoroch PREMIUM**** Business Hotela v bratislavskom Ružinove. Konferenciu organizuje projekt Jem pre Zem, ktorý tak nasleduje rovnomenné konferencie organizované v susednom Česku či Poľsku. Konferencia má publikum zoznámiť s budúcnosťou rastlinného, ale aj konvenčného stravovania. Budú predstavené najnovšie trendy vo vývoji rastlinných alternatív, novinky medzi rastlinnými mliekami či syrmi, ale aj rastlinné klobásy na nerozoznanie od mäsových. Účastníci budú mať príležitosť mnohé produkty ochutnať priamo na konferencii.

Popularita rastlinnej stravy jednoznačne rastie. Podľa výsledkov výskumu agentúry Focus, už v roku 2017 smerovalo až 30 % ľudí na Slovensku k znižovaniu spotreby mäsa, mlieka, vajec a výrobkov z nich. Trh s rastlinnými potravinami rýchlo rastie a konferencia Plant-powered perspectives prináša priestor, kde sa lídri na trhu rastlinných potravín stretnú s rastúcimi hviezdami tohto segmentu „Vidíme, že v zahraničí sa podobné konferencie stretávajú s veľkým úspechom a záujmom. Na Slovensku doteraz chýbal takýto koncept a preto sme sa rozhodli ho priniesť aj ku nám.“ hovorí koordinátor projektu Jem pre Zem, Marian Milec.

Posledné roky priniesli nevídaný rozmach rastlinného segmentu. Pribúdajú firmy vyrábajúce alternatívy mäsa, mliekarenské spoločnosti rozširujú sortiment o rastlinné alternatívy produktov. Najväčšie svetové gastro reťazce testujú rastlinné možnosti a zaraďujú ich do stálej ponuky. Konferencia predstaví budúcnosť potravinárskeho priemyslu na Slovensku, no priblíži tiež širší, celosvetový kontext. „Rastlinná strava a tzv. flexitariánstvo sú trendy, o ktoré je stále väčší záujem vo svete aj na Slovensku. Vývoj na trhu s potravinami nás o tom každý rok presviedča čoraz viac. Otázka preto nie je, či na ne budú firmy reagovať, ale či chcú byť medzi prvými alebo poslednými, ktoré ťažia z ich potenciálu. Konferencia je práve pre tých, ktorí chcú byť lídrami vo svete potravinových inovácií 21. storočia.“ vysvetľuje Milec.

Konferencia Plant-powered perspectives Slovakia je určená hlavne pre zástupcov sektorov FMCG a HoReCa, výrobcov potravín, či zástupcov mäsového priemyslu, ktorí sú otvorení novým riešeniam. Priestor bude poskytnutý aj startupom z potravinárskej a food-tech oblasti, pričom niektoré z nich budú môcť predstaviť svoj projekt pred odbornou porotou, či dokonca vyhrať finančné ceny a podporu projektu do budúcnosti. Lístky na konferenciu už sú v predaji, aj s výhodnou early-birds ponukou, priamo na webstránke podujatia.

Projekt je spolufinancovaný vládami Českej, Maďarskej, Poľskej a Slovenskej republiky prostredníctvom vyšehradských grantov z Medzinárodného vyšehradského fondu. Poslaním fondu je presadzovať myšlienky trvalo udržateľnej regionálnej spolupráce v strednej Európe.

###

O projekte Jem pre Zem:

Jem pre Zem je neziskový projekt, ktorý sa zameriava na rozvoj rastlinného stravovania na Slovensku. Hlavnou náplňou projektu je budovanie udržateľného stravovania a pomoc pri odvrátení klimatickej krízy prostredníctvom častejšieho zaraďovania rastlinných jedál.

Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: podporuje záujem o rastlinné stravovanie u jednotlivcov a uľahčuje pre nich častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto jedlá výhodné a jednoduché.

Kontaktná osoba:

Ing. Marian Milec

marian.milec@jemprezem.sk

+421 948 847 652

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter