Segedínsky guláš s knedľou

Segedín, knelda, rastliný segedin, vegánsky segedín,
  • Kuchyňa
    • Maďarská
    • Slovenská
    • Európska
  • Typ jedla
    • Hlavný Chod
  • Spôsob prípravy
    • Varenie

Ingrediencie

Domáca knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • soľ
  • ½ kocky droždia
  • 300 ml vlažného rastlinného nápoja (“mlieka”)
  • cukor

Segedínsky guľáš

  • 1 kg kyslá kapusta
  • 500 g údeného tempehu/1 balík sušených sójových kociek
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1/2 konzervy paradajkového pretlaku
  • 2 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • mletá rasca
  • 4 ks bobkového listu
  • olej
  • 200 ml rastlinnej smotany na varenie (ideálne ovsená, sójová alebo ryžová)
  • 1 pl hladkej múky (v prípade potreby)

Postup

Domáca knedľa

1

Najskôr si pripravíme rastlinnú knedľu. Vo veľkej miske zmiešame 50 ml vlažného rastlinného nápoja (rastlinného “mlieka”) s rozdrobeným droždím, štipkou cukru a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.

2

Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného nápoja, trochu soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme hmotu na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút, až do zdvojnásobenia objemu.

3

Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho vytvarujeme na menšie valce a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť 20-25 minút.

Segedínsky guľáš

4

Tempeh nakrájame na menšie kocky a odložíme bokom. V prípade, že používate sójové kocky, tie treba zaliať vriacou vodou, ochutiť soľou, korením, sójovou omáčkou a nechať napučať. Pred ďalším použitím treba následne kocky odstrediť vyžmýkaním.

5

Kapustu tiež vyžmýkame a kapustovú vodu odložíme bokom do misky. Odstredenú kapustu rozkrájame na menšie kúsky.

6

V hlbokom hrnci na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu dosklovita a pridáme najemno nakrájaný cesnak. Následne cibuľu poprášime sladkou paprikou, mletou rascou a premiešame. Rýchlo pridáme kapustu a podlejeme vodou, aby nám paprika nezhorkla. Ochutíme soľou, korením a premiešame.

7

Pridáme tempeh, bobkový list a podľa potreby dochutíme. Zalejeme vodou tak, aby sme ňou tesne pokryli kapustu a dusíme približne 40 minút, až kým kapusta nezmäkne. Priebežne kontrolujeme a podľa potreby dolievame vodou.

8

Po zmäknutí kapusty pridáme rastlinnú smotanu, pomiešame a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme a podľa potreby dolejeme odloženú vodu z kapusty. Necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.

9

V prípade, že sa nám zdá guláš príliš riedky, poriadne rozmiešame 1 pl hladkej múky v studenej vode a pomaly za stáleho miešania vlejeme do gulášu. Ešte chvíľu povaríme.

10

Podávame s čerstvou knedľou.

Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter