Projekt Jem pre Zem ohodnotil 200 reštauračných zariadení po celom Slovensku

Na Slovensko prichádza nový projekt udržateľného stravovania Jem pre Zem a spolu s ním Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku. Vytvorenie projektu ako aj Rebríčku je odpoveďou na prehlbujúcu sa klimatickú krízu a narastajúci trend rastlinného stravovania.

Bratislava, 07. augusta 2019 – Slovenský projekt Jem pre Zem, ktorý bol vytvorený s cieľom čeliť prehlbujúcej sa klimatickej kríze, zmapoval reštauračné zariadenia po celom Slovensku a zhotovil Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku. Cieľom Rebríčku je pomôcť Slovákom a Slovenkám zorientovať sa v možnostiach rastlinného stravovania v ich okolí a tiež podporiť rozvoj rastlinnej gastronómie. Aj týmto spôsobom chce projekt Jem pre Zem bojovať s klimatickou krízou, keďže živočíšna výroba je podľa OSN zodpovedná až za 14,5 % všetkých emisií skleníkových plynov.

Rastlinná strava dnes nie je len narastajúcim trendom v gastronómii a požiadavkou zákazníkov gastronomických zariadení ale tiež dôležitým nástrojom v boji s klimatickou krízou. O stúpajúcom trende rastlinnej stravy nás utvrdzujú viaceré štatistiky, analýzy DSM, GRUBHUB či NPD ale aj slovenská výskumná agentúra FOCUS. Tá už v roku 2017 priniesla výsledky verejnej mienky, a to, že takmer jedna tretina Slovákov a Sloveniek znižuje alebo plánuje znížiť konzumáciu živočíšnej stravy. Tieto údaje naznačujú, že aj slovenskí spotrebitelia sú čoraz viac otvorení rastlinným jedlám, a že tento trend Slovensko rozhodne neobchádza.

S narastajúcimi klimatickými problémami narastá aj dopyt po rastlinnej strave a my na túto požiadavku reagujeme. Zhotovili sme Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku aby sme pomohli všetkým, ktorý sa chcú stravovať šetrne k životnému prostrediu.“  hovorí koordinátor projektu Jem pre Zem, Michal Roško.

Projekt zmapoval 200 reštauračných prevádzok, ktoré patria medzi najobľúbenejšie na Slovensku a nezameriavajú sa na ponuku rastlinných jedál, ale naopak, na ponuku bežných jedál. V Rebríčku reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku sa z celkového počtu zariadení umiestnilo 62 reštaurácií a bistier.

Databáza zariadení pre prieskum projektu bola vytvorená pomocou rebríčku Top Trend Reštaurácie 2018 a portálu Trip Advisor. Prieskum sa zameriaval na stále A la carte ponuky a rastlinné jedlá v nich. Zohľadňovala sa ponuka v kategóriách: raňajky, predjedlá, polievky, veľké šaláty, hlavné jedlá, sushi, dezerty a ostatné jedlá. Zariadenia mali možnosť poskytnúť informácie ohľadom svojej ponuky jedál prostredníctvom dotazníka.

Prieskum reštauračných zariadení prebiehal od novembra 2018 do apríla 2019 prostredníctvom elektronickej komunikácie s danými zariadeniami a doplnkového prieskumu verejne dostupných zdrojov.

Viac o Rebríčku reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku a projekte Jem pre Zem sa dozviete na stránke: www.jemprezem.sk.

###

O projekte Jem pre Zem:
Jem pre Zem buduje udržateľnú budúcnosť a pracuje na rozvoji rastlinného stravovania na Slovensku. Približuje ľuďom najnovšie výdobytky rastlinného potravinárstva, pomáha rozvíjať rastlinné podnikanie na Slovensku a presadzuje udržateľné riešenia v stravovaní, ktoré dokážu nasýtiť rastúcu svetovú populáciu. Pretože to čo máme na tanieri dnes, rozhoduje o tom, čo tu po nás ostane zajtra.

Webstránka projektu: www.jemprezem.sk

Kontakt pre médiá:
Michal Roško
koordinátor projektu Jem pre Zem
+421 948 847 652
michal.rosko@jemprezem.sk

Nie je možné pridávať komentáre.