Piaty ročník konferencie Plant-Powered Perspectives oboznámi výrobcov a predajcov potravín s aktuálnym a budúcim dianím na trhu s rastlinnými potravinovými produktami. Organizátori zverejnili prvých rečníkov a rečníčky programu konferencie, ktorá sa bude konať v Bratislave 6. novembra.
Stiahnuť tlačovú správu vo formáte docx
Stiahnuť grafiku
Bratislava, 27. 8. 2024 – Konferencia Plant-Powered Perspectives, sa uskutoční prvú novembrovú stredu. Po prvýkrát budú konferencie Plant-Powered Perspectives Slovensko a Česko spojené v jednu, vďaka čomu sa otvoria pre návštevníkov a návštevníčky ešte lepšie možnosti na nadväzovanie nových obchodných partnerstiev a kontaktov. Počas jedného dňa sa v Hotely Color stretnú zástupcovia výrobcov potravín, maloobchodu, veľkoobchodu a ich dodávatelia, aby načerpali informácie o aktuálnych trendoch a novinkách na trhu s rastlinnými potravinovými produktami.
V úvode sa návštevníci a návštevníčky oboznámia s aktuálnymi dátami o nákupoch slovenských a českých domácností v kategórii rastlinných alternatív. Najnovšie dáta odprezentuje Ladislav Csengeri, riaditeľ divízie Spotrebiteľského panelu spoločnosti CPS GfK / YouGov. „Rastlinné alternatívy zaznamenávajú z dlhodobého pohľadu nárast obľuby u českých aj slovenských spotrebiteľov. Za uplynulých 5 rokov (2019-2023) sme každý rok v priemere zvýšili výdavky na rastlinné alternatívy v Česku o 13 % a na Slovensku o 9 %. Rastlinné alternatívy sú viac etablované na Slovensku, kedy si ich v roku 2023 kúpilo vyše 60 % slovenských kupujúcich, pričom v Česku si ich do nákupných košíkov aspoň raz vložilo len niečo vyše dvoch pätín českých domácností,“ hovorí Csengeri.
Zároveň upozorňuje: „Rekordná inflácia posledných období a zhoršená situácia u kupujúcich neobišla ani segment rastlinných alternatív.“ A odhaľuje, že stav v prvých 6 mesiacoch tohto roku predpovedá rozdielny vývoj v oboch krajinách. Podrobné dáta a zistenia z týchto trhov odprezentuje v úvode konferencie.
S rastúcou konkurenciou v tejto kategórii sa aj zákaznícke nároky kladené na rastlinné alternatívy neustále zvyšujú. Výrobcovia a maloobchodníci preto musia držať krok s dobou a hľadať nové riešenia, ktoré dokážu zaujať medzi neúprosnou konkurenciou. Cestou sú inovácie, ktoré umožňujú zlepšovať chuť a štruktúru rastlinných alternatív. O nich porozpráva Robin Simsa, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Revo Foods, ktorá vyvíja 3D tlač na výrobu rastlinných potravín. Tento inovatívny prístup zaisťuje vernú štruktúru aj najnáročnejších pokrmov. Rastlinná alternatíva lososových filiet od Revo Foods bola prvou 3D tlačenou potravinou dostupnou v obchodoch.
Vzhľadom na rastúci úspech tejto kategórie medzi spotrebiteľmi a spotrebiteľkami sa v poslednom období začalo ešte intenzívnejšie hovoriť o ich označovaní. Mali by a môžu rastlinné alternatívy v názve používať mená svojich náprotivkov živočíšneho pôvodu? Tejto téme sa bude venovať Samuel Rybnikár z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, ktorý je tiež lektorom odborných seminárov zameraných na potravinovú legislatívu a poskytuje poradenstvo v tejto oblasti. Svoje skúsenosti s označovaním rastlinných alternatív doplní aj Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina.
„Konferencia Plant-Powered Perspectives predstavuje jedinečnú príležitosť pre výrobcov a maloobchodníkov získať aktuálne informácie o trendoch, ktoré formujú budúcnosť potravinového trhu.“ hovorí Marian Milec z programu Jem pre Zem, ktorý konferenciu organizuje. „Účastníkov a účastníčky čakajú nielen inšpiratívne prezentácie od špičkových odborníkov a odborníčok z viacerých krajín, ale aj príležitosti na nadviazanie nových obchodných partnerstiev, vďaka ktorým posunú svoj biznis na vyššiu úroveň,“ dodáva.
Celodenný program bude tlmočený zo slovenčiny resp. češtiny do angličtiny a naopak. Bližšie informácie a ďalších predstavených rečníkov a rečníčky nájdete na stránke konferencie: plantpoweredperspectives.sk
###
Konferenciu organizuje program Jem pre Zem.
O programe Jem pre Zem:
Jem pre Zem je neziskový program, ktorého poslaním je presadzovať udržateľné spôsoby stravovania a robiť ich dostupnejšími.
Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: u jednotlivcov podporuje záujem o rastlinné stravovanie a uľahčuje im častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto potraviny výhodné, atraktívne a jednoduché.
Kontaktná osoba:
Marian Milec
marian.milec@jemprezem.sk
+421 948 847 652