Vyhľadať

Blíži sa konferencia o inovatívnych rastlinných potravinách aj laboratórnom mäse

Bratislava, 13. 7. 2021 – Medzinárodná konferencie o trendoch a novinkách v oblasti rastlinných potravín a gastronómie, Plant-Powered Perspectives, sa uskutoční 14. októbra na Slovensku.

Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .doc
Stiahnuť grafiky ku tlačovej správe

konferencia panelová diskusia
Zdroj: Roslinniejemy

Dňa 14. októbra vystúpia na konferencii lídri spomedzi výrobcov konvenčných aj rastlinných potravín, predajcov či inovátorov v oblasti food-tech. Konferencia predstaví progresívne novinky v oblasti rastlinných potravín a ukáže budúci vývoj tohto trhu. Okrem etablovaných značiek vystúpi na konferencii aj vizionárska spoločnosť, vyvíjajúca technológiu na výrobu mäsa zo zvieracích buniek, bez nutnosti chovať celé zviera.

Rastlinným alternatívam venuje pozornosť stále viac firiem. Podľa posledného prieskumu až 4 z 10 ľudí na Slovensku znižujú alebo zvažujú znížiť svoju spotrebu živočíšnych výrobkov. Všetkých päť najväčších maloobchodných reťazcov na Slovensku ponúka rastlinné alternatívy mliek či jogurtov a mnohé z nich zaraďujú stále viac rastlinných alternatív mäsa. Podľa tohtoročnej štúdie Food for Thought: The Protein Transformation od BCG a Blue Horizon je možné, že nárast konzumovaného množstva živočíšnych zdrojov proteínov sa v Európe zastaví už v roku 2025. Následne budú rastúcu potrebu po proteínoch zastrešovať alternatívne zdroje.

Na konferencii sa o skúsenosti a know-how podelí napríklad produktový riaditeľ TESCO, Erik Šiatkovský či výkonný riaditeľ Danone (Alpro) pre Maďarsko, Česko a Slovensko, Marián Jánoš a mnohí ďalší. Pozvanie prijal aj Roman Kříž zo spoločnosti Bene Meat Technologies, ktorý priblíži, ako môže vyzerať budúcnosť produkcie mäsa. Spoločnosť sa zaoberá vývojom technológie, ktorá umožní vyrábať mäso množením zvieracích buniek v kontrolovaných laboratórnych podmienkach. Týmto spôsobom bude možné získavať mäso bez nutnosti nákladného chovu zvierat. Návštevníci a návštevníčky tak zistia nie len to, aké sú súčasné trendy a aké novinky nás čakajú v oblasti rastlinných potravín, ale aj to, ako bude vyzerať potravinový systém budúcnosti.

Už prvý ročník konferencie Plant-Powered Perspectives ukázal, že spája ľudí, ktorí majú na prvom mieste zodpovedný prístup k svojmu prostrediu, namiesto prekážok hľadajú príležitosti a pozerajú sa do budúcnosti. Toto sú presne atribúty značkových výrobcov, ako aj potravín na rastlinnej báze […] verím, že aj druhý ročník bude minimálne rovnako inšpiratívny“ hovorí Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky, ktoré je partnerom podujatia.

Konferencia je určená najmä výrobcom a predajcom potravín, ale aj zástupcom živočíšnej výroby, ktorí sú otvorení inovatívnym riešeniam. „Na Slovensku sme svedkami raketového nárastu záujmu o rastlinné potravinové produkty. Mnohí svetoví výrobcovia potravín sa predchádzajú v tom, komu sa podarí podchytiť čo najväčšiu časť trhu s rastlinnými potravinami. Preto chceme aj slovenským podnikateľom a podnikateľkám priniesť všetky informácie, potrebné na to, aby mohli naplno využiť príležitosti, ktoré tento perspektívny segment ponúka.“ vysvetľuje Marian Milec, manažér programu Jem pre Zem, dôvody organizovania konferencie.

Trh s rastlinnými alternatívami rastie veľmi rýchlo aj na Slovensku. Pre výrobcov a predajcov potravín, či ľudí pracujúcich v HoReCa sektore je preto nutné sledovať jeho vývoj, aby stihli na tento trend včas a adekvátne odpovedať. Konferencia Plant-Powered Perspectives Slovakia je ideálnym miestom, kde tieto informácie získať. Aktuálny zoznam rečníkov a rečníčiek, a predaj lístkov za zvýhodnenú cenu nájdete na www.plantpoweredperspectives.sk. Vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu sa tento ročník uskutoční v online podobe.

###

O programe Jem pre Zem:

Jem pre Zem je neziskový program, ktorého poslaním je presadzovať udržateľné spôsoby stravovania a robiť ich dostupnejšími.

Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: u jednotlivcov podporuje záujem o rastlinné stravovanie a uľahčuje im častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto potraviny výhodné, atraktívne a jednoduché.

Kontaktná osoba:

Marian Milec

marian.milec@jemprezem.sk

+421 948 847 652

Páči sa? Zdieľajte!