fbpx

Rastlinnú výzvu prijalo v októbri 1 500 Slovákov a Sloveniek

Do programu Rastlinná výzva sa tento mesiac pridalo 1 500 nových ľudí. Počas jedného mesiaca budú do svojich jedálničkov zaraďovať nové rastlinné jedlá, čím pomôžu v boji proti klimatickej kríze.

Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .docx

Delikátne Čokoládovo-Mrkvové Lievance

BRATISLAVA 01.10.2020 – Rastlinná výzva bola prvýkrát spustená minulý rok v septembri. Jej hlavným cieľom je pomoc pri odvrátení klimatickej krízy, a to tak, že uľahčuje verejnosti častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Tie majú nižšiu uhlíkovú stopu ako živočíšne potraviny. Ľudia sa môžu do výzvy bezplatne zaregistrovať a počas jedného mesiaca sa dozvedieť, ako jednoducho nahradiť mäso, mlieko a vajíčka vo svojich obľúbených jedlách. Navyše, každý účastník a účastníčka dostane viac než 90 chutných receptov z rastlinných surovín. Taktiež zistia ako častejšie zaraďovanie rastlinných jedál pomáha životnému prostrediu. Počas prvého roka sa do Rastlinnej výzvy prihlásilo viac než 6 300 Slovákov a Sloveniek!

Klimatická zmena znepokojuje stále viac ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, ako ju zastaviť. Vedci, vrátane Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu (IPCC), nabádajú ľudí k výraznému zníženiu spotreby mäsa a mliečnych produktov. Tvrdia, že tým dokážeme redukovať množstvo skleníkových plynov, ktoré vytvárame. Všeobecne platí, že rastlinné potraviny majú nižšiu uhlíkovú stopu ako potraviny živočíšneho pôvodu. Skleníkové plyny pritom hrajú významnú úlohu v prebiehajúcej zmene klímy.

Aj toto je dôvod, prečo sa rastlinná strava na Slovensku teší stále väčšiemu záujmu. „Až štyria z desiatich Slovákov a Sloveniek znižujú alebo zvažujú znížiť svoju spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov, ako sú mlieko, syry či vajcia,” vysvetľuje Marian Milec, koordinátor projektu Jem pre Zem a dodáva, „vidíme tiež, že tento záujem sa dlhodobo zvyšuje. Napríklad v roku 2017 to boli iba traja ľudia z desiatich.”

Rastlinná výzva sa spúšťa každý mesiac. Ľudia, ktorí majú záujem pomôcť v boji proti klimatickej kríze obohatením svojho jedálnička o nové a chutné rastlinné recepty, sa môžu bezplatne zaregistrovať na stránke projektu Jem pre Zem.

###

O projekte Jem pre Zem:

Jem pre Zem je neziskový projekt, ktorý sa zameriava na rozvoj rastlinného stravovania na Slovensku. Hlavnou náplňou projektu je budovanie udržateľného stravovania a pomoc pri odvrátení klimatickej krízy prostredníctvom častejšieho zaraďovania rastlinných jedál.

Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: podporuje záujem o rastlinné stravovanie u jednotlivcov a uľahčuje pre nich častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto jedlá výhodné a jednoduché.

Kontaktná osoba:

Ing. Marian Milec
marian.milec@jemprezem.sk
+421 948 847 652

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter