Projekt Jem pre Zem zverejnil rebríček slovenských prevádzok, ktoré ponúkajú donášku či odber rastlinných jedál aj počas pandémie COVID-19. Hodnotenie poskytuje ucelený prehľad reštaurácií a bistier, vďaka čomu sa môžu zákazníci ľahko rozhodnúť, kde si objednať.
Bratislava, 6. mája 2020 – Už aj na Slovensku ľudia čoraz častejšie zaraďujú do svojho jedálnička zdravé rastlinné jedlá. Záujem o túto stravu neopadáva ani počas prebiehajúcej pandémie. Mnohé prevádzky dokázali napriek prvotnému šoku čeliť tejto náročnej situácii a rýchlo jej prispôsobili svoje fungovanie. V krátkom čase tak pribudlo množstvo reštaurácií, ktoré ponúkajú donášku či osobný odber rastlinných jedál. Zorientovať sa v tejto neustále rastúcej ponuke môže byť pre zákazníkov náročné, preto sa projekt Jem pre Zem rozhodol ohodnotiť prevádzky z celého Slovenska a zákazníkom tak rozhodovanie zjednodušiť.
„Vidíme, že záujem o rastlinné stravovanie sa neustále zvyšuje a spolu s ním aj množstvo prevádzok ponúkajúcich takéto jedlá. Chceli sme zákazníkom uľahčiť orientáciu medzi jednotlivými podnikmi. Rebríček zároveň slúži aj ako inšpirácia pre ľudí, ktorí dosiaľ rastlinné jedlá neokúsili. Má byť podnetom, aby ich vyskúšali a zistili, aké sú chutné a rozmanité, najmä pri takej bohatej ponuke.” vysvetľuje Marian Milec, koordinátor projektu Jem pre zem.
V rebríčku sa nachádza 57 podnikov z celého Slovenska. Pri každej z prevádzok sa vyhodnocovala dostupnosť rastlinných jedál v jedálnom lístku, v dennom menu, ale aj možnosť platby kartou, víkendová otváracia doba či možnosť dovozu ponúkaných jedál. Všetky získané údaje boli vyhodnotené, vzájomne porovnané a sprístupnené všetkým záujemcom o rastlinné stravovanie.
„Rastlinné stravovanie už dávno nie je doménou úzkej skupiny ľudí. Aj na Slovensku vidíme, že stále viac bežne sa stravujúcich ľudí zaraďuje rastlinné jedlá omnoho častejšie. Je to zrejme spôsobené tým, že si začíname uvedomovať, aký dopad má naše stravovanie na klímu a tým pádom na celú Zem. Nezanedbateľný je, samozrejme, aj obrovský posun, ktorý sa udial za posledné roky v rastlinnej gastronómii.” dodáva na záver Milec.
Už dnes si vďaka hodnoteniu môžu tisícky ľudí vybrať, ktorej prevádzke dajú pri výbere svojho rastlinného jedla prednosť. Kompletné hodnotenie prevádzok nájdete na webovej stránke projektu Jem pre Zem.
###
O projekte Jem pre Zem:
Jem pre Zem je neziskový projekt, ktorý sa zameriava na rozvoj rastlinného stravovania na Slovensku. Hlavnou náplňou projektu je budovanie udržateľného stravovania a pomoc pri odvrátení klimatickej krízy prostredníctvom častejšieho zaraďovania rastlinných jedál.
Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: podporuje záujem o rastlinné stravovanie u jednotlivcov a uľahčuje pre nich častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto jedlá výhodné a jednoduché.
Webstránka projektu: www.jemprezem.sk
Kontakt pre médiá:
Ing. Marian Milec
maria.milec@jemprezem.sk
+421 948 847 652