Bratislava, 2. 3. 2021 – Projekt Jem pre Zem tento rok po prvýkrát vyhlasuje anketu o najlepší rastlinný produkt roka. Na stránke projektu môžu ľudia voliť svojho favorita z 10 nominovaných potravinových výrobkov so 100% rastlinným zložením. Nájdeme medzi nimi napríklad obľúbený rastlinný burger, rastlinnú koložvársku kapustu alebo jogurty a smotany bez mlieka. Hlasovanie začalo 1. 3. 2021 a víťaza tohto ročníka spoznáme už začiatkom apríla. Organizátori ankety poukazujú na rýchlo sa rozširujúci sortiment rastlinných potravín a nápojov.
Záujem o rastlinné stravovanie na Slovensku každým rokom stúpa. Potvrdil to aj prieskum agentúry Focus, z ktorého vyplynulo, že štyria z desiatich ľudí na Slovensku zvažovali v roku 2019 jesť menej mäsa, mliečnych výrobkov a vajec alebo už znižovali ich spotrebu. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj výrobcovia a obchodné reťazce. Za minulý rok na ich pultoch pribudlo mnoho kvalitných rastlinných noviniek. Ktorá z nich zaujala najviac?
Slováci a slovenky majú možnosť zvoliť si najlepší rastlinný produkt roka 2020. Vyberať si môžu z desiatich noviniek, ktoré boli na trh uvedené v minulom roku. V nominácii sa pritom objavujú produkty od výrobcov zameraných čisto na produkciu rastlinných potravín ako Lunter alebo Linda McCartney foods, ale tiež od producentov, ktorí do nedávnej doby podobný sortiment vôbec neponúkali. Patria medzi nich napríklad tradičné slovenské konzervárne Tatrakon so svojou Morca-dellou Veggie. Zástupcu vo finálovej desiatke má aj Rastlinný reťazec roka 2020 – Kaufland.
„Rastlinné stravovanie už dávno nie je trendom iba v zahraničí. Denne sa presviedčame, že aj Slováci a Slovenky majú záujem stravovať sa udržatelnejšie. Najviac rastlinných alternatív pri tom nakupujú bežne sa stravujúci ľudia. Vnímať to začínajú aj tradičné firmy, ktoré do svojej ponuky stále viac zaraďujú rastlinné alternatívy a robia tak trh pestrejším,” hovorí Mária Agóčová, koordinátorka ankety Rastlinný produkt roka. „Vybrať zo všetkých noviniek minulého roka iba desať produktov nebolo vôbec jednoduché,” dodáva.
Či tento rok získa titul Rastlinný produkt roka ovsený jogurt od dmBio, mandľová alternatíva smotany Body&Future, kvalitná čokoláda alebo jeden z rastlinných variantov mäsového produktu, bude jasné 1. apríla. Ľudia môžu hlasovať pre svojho favorita na stránkach jemprezem.sk do 31. marca, kedy sa anketa o 18-tej hodine uzavrie.
O projekte Jem pre Zem:
Jem pre Zem je neziskový projekt, ktorý sa zameriava na rozvoj rastlinného stravovania na Slovensku. Hlavnou náplňou projektu je budovanie udržateľného stravovania a pomoc pri odvrátení klimatickej krízy prostredníctvom častejšieho zaraďovania rastlinných jedál.
Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: podporuje záujem o rastlinné stravovanie u jednotlivcov a uľahčuje pre nich častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto jedlá výhodné a jednoduché.
Kontaktná osoba:
Mária Agóčová
maria.agocova@jemprezem.sk
+421 917 281 948