- 13. marca 2020
- Celkový čas1 hod. 40 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Dezert
- Koláč
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
- 350 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 4 pl kakaového prášku
- 3 balenia bieleho tofu
- 2 balenia vanilkového cukru
- 200 g práškového cukru
- 150 ml cícerovej vody z konzervy (aquafaba)
- citrónová šťava z 1/2 citróna (do tofu hmoty aj do vymiešania rastlinného snehu, „aquafaby“)
- 250 g rastlinného margarínu
Postup
Vo väčšej miske zmiešame múku, 150 g cukru, prášok do pečiva, kakao a dobre spolu premiešame. Pridáme rozdrobený margarín a ručne miesime až kým nám nevznikne hladké a formovateľné cesto. Takéto cesto odložíme do mrazničky a rozohrejeme rúru na 180 °C.
V druhej miske najemno nastrúhame tofu, primiešame cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a dobre spolu premiešame.
V tretej miske si zmiešame cícerovú vodu z konzervy s pár kvapkami citrónovej šťavy a vyšľaháme metličkou až do vzniknutia stabilnej peny/snehu. Šľahať môžeme ručne, alebo mixérom s metličkovým nadstavcom. Vyšľahanú penu jemne vmiešame do zmesi z tofu.
Na pekáči rozprestrieme papier na pečenie a nahrubo naň nastrúhame polovicu kakaového cesta. Na tú následne jemne rozotrieme plnku z tofu. Na vrch nastrúhame nahrubo druhú polovicu kakaového cesta.
Vložíme do rúry rozohriatej na 180°C a pečieme približne 40 minút. Priebežne koláč kontrolujeme.