(recept na 2 porcie)
Prívarok
- 1/2 rastlinnej smotany na varenie
- 3 väčšie zemiaky
- 2-3 PL čerstvého kôpru
- 1 PL hladkej múky
- 4 bobkové listy
- mleté čierne korenie
- voda
- soľ
Karbonátky:
- 1 hrnček červenej šošovice
- 50 g hlávkového zeleru
- 5 PL hrašky (hrachová zmes na obaľovanie)
- 3 PL olivového oleja
- 2 mrkvy
- 1/2 cibule
- cesnak
- šťava z citróna
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- majorán
- soľ
1. Uvaríme si červenú šošovicu.
2. Mrkvu a zeler nastrúhame na jemno, cibuľu a cesnak zase nakrájame nadrobno a premiešame spolu s uvarenou šošovicou, hraškou, olejom, majoránom, soľou, korením a rascou. Ak by sa nám hmota zdala príliš riedka, pridáme viac hrašky. Naopak, ak by sme ju chceli preriediť, môžeme priliať trochu vody a opäť premiešame.
3. Tvarujeme fašírky a zapekáme v rozohriatej rúre na 180 stupňov na papieri na pečenie cca 30 minút.
4. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a vložíme ich do hrnca. Zemiaky zalejeme vodou, ochutíme soľou a bobkovým listom. Takto ich necháme variť približne 20 minút kým nezmäknú.
5. Múku, rastlinnú smotanu a kôpor vymiešame do hladka a vlejeme do uvarených zemiakov, ktoré sú stále tesne pokryté vodou. Ak sa voda vyparila, dolejeme ju. Všetko spolu premiešame a ešte pozvoľna varíme približne 10 minút do zahustenia.
6. Prívarok podávame so zeleninovými karbonátkami, ktoré môžeme podľa chuti pokvapkať citrónovou šťavou.