Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy1 hod. 40 min.
- Tepelná úprava10 min.
- Celkový čas1 hod. 50 min.
- Počet porcií 4
- Alergény 1, 6/8 (podľa použitého mlieka)
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- Varenie
- Dusenie
Ingrediencie
Pirohy
- 1 cibuľa
- 100 g mrazeného hrášku
- 375 g polohrubej múky
- 250 g šampiňónov
- 650 g zemiakov
- 50 ml rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ryžové)
- 1 PL lahôdkového droždia – voliteľné
- 2 PL slnečnicového oleja
- 3 PL olivového oleja
- 8-9 PL vody
- 1-2 ČL octu do plnky (voliteľné)
- Petržlen (čerstvý alebo sušený)
- Mleté čierne korenie
- Soľ
Cvikla
- 2 veľké cvikly
- 2 PL oleja
- 1 PL octu
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie
- soľ
Voliteľné
- 1 PL lahôdkového droždia (na pirohy)
- rastlinná kyslá smotana
- jarná cibuľka
- pažítka
Postup
Šampiňóny a cibuľu nakrájame nadrobno. Na 2 PL slnečnicového oleja orestujeme cibuľu do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a hrášok. Osolíme, okoreníme, pridáme petržlen a dusíme do mäkka. Zmes vmiešame do popučených zemiakov.
Vo väčšej mise vymiesime cesto z múky, 1 ČL soli, 3 PL olivového oleja a vody. Cesto bude zo začiatku drobivé, treba s ním trpezlivo pracovať. Keď sa cesto spojí, miesime ho na pomúčenej doske 8 min a potom necháme 30 min odpočívať.
Druhú cibuľu nakrájame na jemno a cviklu nastrúhame na hrubo.
V panvici dusíme cibuľu na 2 PL oleja, pridáme cviklu, osolíme a okoreníme.
Keď cvikla zmäkne, pridáme podľa chuti ocot.
Cesto vyvaľkáme na 2 mm hrúbku a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré plníme pripravenou zemiakovo-šampiňónovou plnkou.
Preložíme a okraje spojíme pritláčaním vidličkou.
Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vody a varíme, kým vyplávajú na hladinu (2-3 min).