Pastiersky koláč

čerstvý pastiersky koláč
  • Čas prípravy30 min.
  • Tepelná úprava45 min.
  • Celkový čas1 hod. 15 min.
  • Počet porcií 5 - 6
  • Alergény1, 6/8 (podľa použitého sójového/mandľového mlieka ), 9.
  • Kuchyňa
    • Anglická
  • Typ jedla
    • Hlavný Chod
  • Spôsob prípravy
    • Varenie
    • Zapekanie

Ingrediencie

  • 900 g zemiakov
  • 160 g suchej šošovice
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 70 g hustého paradajkové pretlaku
  • 70 g sójového granulátu (môžeme nahradiť šošovicou)
  • 1,5 dl rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ryžové)
  • 5 dl vývaru alebo bujónu na varenie granulátu
  • 5 dl vývaru alebo bujónu na podlievanie
  • 2 PL rastlinného oleja na dusenie zeleniny
  • 1 PL rastlinného oleja do zemiakového pyré
  • 2 – 3 PL hladkej múky
  • 2 nožičky stopkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • mleté čierne korenie
  • sušený petržlen
  • tymián
  • soľ

Postup

1
Zemiaky dáme variť v osolenej vode v šupke, šošovicu varíme samostatne v neosolenej vode.
2

Granulát varíme vo vývare alebo bujóne do zmäknutia.

3

Cibuľu, zeler, cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno.

4

2 PL oleja rozohrejeme vo veľkej panvici. Podusíme cibuľu a následne pridáme zeler, cesnak a mrkvu. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky.

5

Keď mrkva začne mäknúť, pridáme mrazený hrášok, paradajkový pretlak a podľa potreby podlievame vývarom.

6

Po zmäknutí pridáme precedený granulát a uvarenú šošovicu. Múku roztrepeme vo zvyšnom vývare, prilejeme a počkáme kým prevrie a začne hustnúť.

7

Ochutnáme a dochutíme soľou a korením podľa potreby. Zmes nemusí byť úplne hustá, šťava na spodku je v poriadku.

8

Zemiaky ošúpeme, popučíme so soľou, olejom a mliekom.

9

Šošovicovú zmes prelejeme do zapekacej misky a zvrchu prekryjeme vrstvou zemiakového pyré.

10

Zapekáme 20 minút pri 180 °C.

Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter