fbpx

Pirohy plnené voňavými šampiňónmi

slané pirohy so šampiňónmi
  • Čas prípravy1 hod. 40 min.
  • Tepelná úprava10 min.
  • Celkový čas1 hod. 50 min.
  • Počet porcií 4
  • Alergény 1, 6/8 (podľa použitého mlieka)
  • Kuchyňa
    • Slovenská
    • Európska
  • Typ jedla
    • Hlavný Chod
  • Spôsob prípravy
    • Varenie
    • Dusenie

Ingrediencie

Pirohy

  • 1 cibuľa
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 375 g polohrubej múky
  • 250 g šampiňónov
  • 650 g zemiakov
  • 50 ml rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ryžové)
  • 1 PL lahôdkového droždia – voliteľné
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 3 PL olivového oleja
  • 8-9 PL vody
  • 1-2 ČL octu do plnky (voliteľné)
  • Petržlen (čerstvý alebo sušený)
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ

Cvikla

  • 2 veľké cvikly
  • 2 PL oleja
  • 1 PL octu
  • 1 cibuľa
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Voliteľné

  • 1 PL lahôdkového droždia (na pirohy)
  • rastlinná kyslá smotana
  • jarná cibuľka
  • pažítka

Postup

1
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme do zmäknutia. Scedíme ich, prepláchneme studenou vodou a popučíme.
2

Šampiňóny a cibuľu nakrájame nadrobno. Na 2 PL slnečnicového oleja orestujeme cibuľu do sklovita. Následne pridáme šampiňóny a hrášok. Osolíme, okoreníme, pridáme petržlen a dusíme do mäkka. Zmes vmiešame do popučených zemiakov.

3

Vo väčšej mise vymiesime cesto z múky, 1 ČL soli, 3 PL olivového oleja a vody. Cesto bude zo začiatku drobivé, treba s ním trpezlivo pracovať. Keď sa cesto spojí, miesime ho na pomúčenej doske 8 min a potom necháme 30 min odpočívať.

4

Druhú cibuľu nakrájame na jemno a cviklu nastrúhame na hrubo.

5

V panvici dusíme cibuľu na 2 PL oleja, pridáme cviklu, osolíme a okoreníme.

6

Keď cvikla zmäkne, pridáme podľa chuti ocot.

7

Cesto vyvaľkáme na 2 mm hrúbku a formičkou alebo pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré plníme pripravenou zemiakovo-šampiňónovou plnkou.

8

Preložíme a okraje spojíme pritláčaním vidličkou.

9

Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pirohy vkladáme do vody a varíme, kým vyplávajú na hladinu (2-3 min).

10
Uvarené pirohy môžeme opražiť na panvici na troche oleja. Podávame s dusenou cviklou, pažítkou a jarnou cibuľkou, prípadne s rastlinnou kyslou smotanou.
Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter