Receptúra seitanu je pomerne jednoduchá. Postup jeho prípravy zahŕňa použitie týchto surovín:
- 200 g pšeničnej bielkoviny
- 35 g lahôdkového droždia
- 50 g hnedej miso pasty
- 2 čajové lyžičky korenia podľa preferencie (paprika, tymián, rímska rasca…)
1. Pšeničnú bielkovinu zmiešame s korením a lahôdkovým droždím. Miso pastu rozmiešame v 200 ml vody a pridáme k bielkovinovej zmesi. Zamiešame a následne miesime približne 3 minúty.
2. Necháme cez noc odležať v chladničke. Z cesta vytvarujeme placky alebo iný požadovaný tvar. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme doň naparovacie sitko a na sitko hlboký tanier, takto prikryjeme hrniec pokrievkou. Po zovretí vody potrieme tanier trochou vody, aby sa placky neprilepili. Placky dusíme pod pokrievkou približne 25 minút, v polke dusenia ich obrátime. Na konci ich môžeme nakrájať na požadovanú veľkosť. Podávame k akémukoľvek receptu, v ktorom sme pôvodne používali mäso.