Vyhľadať

Z internátu do celého Slovenska: Takto to začalo v Nuttery

Kornélia Socháňová
Zdroj: Nuttery

NUTTERY je firma rodinného typu, ktorú v roku 2017 spoločne založili vyštudovaná odborníčka na výživu Zuzana Svoreňová a magister práva  Miroslav Belica. Firma sa špecializuje na poctivú výrobu rastlinných výrobkov a sídli v Dolnom Kubíne na Orave.

Aká bola motivácia pre založenie Nuttery?

Nápad priniesť rastlinné alternatívy mliečnych produktov prišiel predovšetkým kvôli laktózovej intolerancii, ktorá trápi ľudí po celom svete. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli priniesť na trh rastlinné výrobky, ktoré nielenže dobre chutia, ale sú aj výživné a najmä zdraviu prospešné. Priniesť ľuďom kvalitný rastlinný produkt a následne vidieť ich spokojnosť, bola a stále je naša najväčšia motivácia.    

Ako ste začínali a aké ohlasy ste dostávali od okolia?

Začínali sme úplne v malom. Prvý produkt bol pripravený na internáte v Banskej Bystrici a od jeho ochutnania prvými zákazníkmi sa začalo reálne uvažovať o vytvorení značky. Bol to práve Mandľový raj, ktorý si obľúbili najprv naši známi a začali si ho pýtať na objednávku. Môžeme povedať, že to bol úspech, pretože rastlinné stravovanie bolo pred 4 rokmi v našom regióne na Slovensku, takpovediac, v začiatkoch. 

Nuttery
Zdroj: Nuttery

Čo bolo pre vás v začiatkoch najťažšie? 

Najťažšie boli pre nás najmä financie. Vybudovať značku nie je finančne ľahká záležitosť. Na začiatku bolo potrebné vybudovať vlastný biznis plán a určiť si priority, kam by mala značka smerovať. Postupom času však vidíme, že sme sa rozhodli ísť správnym smerom.

 „Vybudovať značku nie je finančne ľahká záležitosť… Postupom času však vidíme, že sme sa rozhodli ísť správnym smerom.

Kornélia Socháňová

Boli začiatky podnikania v oblasti rastlinných alternatív na Orave – kraji, ktorý je známy pre svoju tradičnú výrobu živočíšnych produktov, niečím špecifické?  

Pravdupovediac, bolo to ťažké. Ľudia na Orave neboli zvyknutí na podobné výrobky a ich ochutnávke sa stránili. Preto sme sa zamerali na dodávanie našich produktov do väčších miest, kde bolo rozšírené aj rastlinné stravovanie. Postupom času sa však téma rastlinného stravovania rozšírila aj do menších miest a obcí. 

Všimli sme si to počas otvorenia našej prvej kamennej predajne Nuttery place v Dolnom Kubíne, kde ponúkame okrem našich výrobkov aj rôzne suroviny na váhu, výrobky od slovenských a českých farmárov a aj výberovú kávu. Mnohých trápi už spomínaná intolerancia na laktózu, preto sa Oravčania od konzumácie kravského mlieka presunuli práve ku konzumácii mandľového mlieka, čomu sa veľmi tešíme.

Na ktorý výrobok ste v Nuttery najviac hrdí?

Za našu „vlajkovú loď“ by sme určite zvolili Mandľový raj, rastlinný nápoj vyrobený z mandlí. Pre nás je to výnimočný produkt, pretože práve s ním sa začala naša výroba. Neskôr sa z neho vyvinuli ďalšie produkty, ako ochutené nápoje alebo probiotický Mandľový jogurt. Je to taktiež aj kvôli jeho využitiu, ktoré je naozaj široké. Hodí sa nielen do ranných kaší, smoothies, ale je výborný do kávy, alko/nealko drinkov či detských príkrmov. 

Nuttery jogurt
Vďaka technologickej inovácii Nuttery do ponuky zaradila aj rastlinný mandľový jogurt s obsahom probiotík. Zdroj: Nuttery

Koho vnímate ako najväčšiu konkurenciu?

Zo začiatku nášho podnikania sme sa konkurencie veľmi báli, najmä v tom, že to boli veľkovýrobcovia, ktorí mali kapacity na neustále vyvíjanie nových a nových produktov. Po čase sme však zistili, že konkurencia na trhu vôbec nie je zlá. Posúva nás to ako značku stále vpred a vďaka nej portfólio produktov neprestajne inovujeme.

Budúcnosť je rastlinná a my veríme, že čoraz viac veľkovýrobcov bude do svojej ponuky zaraďovať aj rastlinné výrobky.”

Kornélia Socháňová

Vaším najnovším produktom je bezlepková chrumkavá granola s pečenými orechami a rastlinná alternatíva parmezánu. Aké ďalšie novinky chystáte?

Nakoľko sa bezlepková granola, aj vegánsky parmezán – Vegmezán, medzi zákazníkmi veľmi uchytili, pripravujeme rozšírenie ich ponuky o ďalšie príchute. Avšak najväčšou novinkou budú ochutené mandľové jogurty s príchuťou čokolády a lesného ovocia. Ďalej napríklad rastlinná alternatíva klasickej smotany, tzv. Mandľový raj na varenie a exotické Mandľové Chai latte.

Naše výrobky plánujeme zaradiť do viacerých predajných miest vrátane Slovenska a čoskoro aj Česka. Vzhľadom na to, že sú naše výrobky ideálne na raňajky, radi by sme naše výrobky dodávali pre viaceré reštaurácie a bistrá, ktoré majú o kvalitné rastlinné raňajkové menu záujem.

Nuttery Vegmezán
Zdroj: Nuttery

Aké sú vízie spoločnosti Nuttery?

Naša vízia spočíva hlavne v priblížení rastlinných bezmliečnych produktov čoraz väčšiemu publiku. Problém s laktózovou intoleranciou aktívne rieši čoraz viac ľudí a radi by sme im ponúkali kvalitnú alternatívu, ktorá nielen dobre chutí, ale je aj bohatá na vitamíny, minerály alebo probiotiká.

Aká je vaša rada začínajúcim podnikateľom a podnikateľkám, ktorí rozmýšľajú nad podobnou cestou?  

Určite by sme im cestu „rastlinného podnikania“ odporučili. Je to skvelá voľba ako pre planétu, tak aj pre zdravie ľudí.

Čo by ste odkázali veľkým výrobcom živočíšnych výrobkov v súvislosti s  rastlinnými alternatívami?

Budúcnosť je rastlinná a my veríme, že čoraz viac veľkovýrobcov bude do svojej ponuky zaraďovať aj rastlinné výrobky. Radi by sme veľkovýrobcom odkázali, že pokiaľ sa do takejto výroby pustia, je treba dbať nielen na marketing, ale aj na samotnú kvalitu výrobkov a precízny výber surovín. Pretože iba tak vznikne produkt, ktorý sa stane medzi zákazníkmi skutočne obľúbeným.

Ak vás zaujíma podnikanie Nuttery, viac si vypočujete na biznis konferencii Plant-Powered Perspectives Slovakia 2021, kde zástupcovia Nuttery vystúpia naživo so svojou prednáškou.

Plant-Powered Perspectives banner

Páči sa? Zdieľajte!