fbpx

Grotto predstavuje na Slovensku prvé rastlinné sendviče Sunshine Vege

Grotto stolovanie
Zdroj: Grotto

Slovenský výrobca čerstvých plnených bagiet a sendvičov Grotto zaradil do ponuky rastlinné sendviče Sunshine Vege. Receptúry navrhol známy šéfkuchár Michal Kordoš, ktorý Sunshine Vege naplnil obľúbenými rastlinnými alternatívami značky Lunter.

Produkty firmy Grotto mnohí poznajú ako „prvú pomoc“ v situáciách, keď na varenie nie je čas ani podmienky. V týchto prípadoch už viacerí siahli po ich plnených sendvičoch, bagetách a iných hotových výrobkoch. V ich ponuke však doteraz chýbala možnosť pre spotrebiteľov a spotrebiteľky, ktorí preferujú rastlinné potravinové produkty alebo redukujú konzumáciu živočíšnych výrobkov.

Preto Grotto oslovilo Lunter, najväčšieho slovenského producenta tofu a výsledkom tejto spolupráce je rada sendvičov Sunshine Vege, ktoré vytvoril šéfkuchár Michal Kordoš v príchutiach: bolonský, praženica a hummus.

Grotto Bolonský
Zdroj: Grotto

Zdravšia alternatíva rýchleho občerstvenia

Slovenské firmy vnímajú trend v segmente rastlinných potravinových produktov a Grotto je toho príkladom. Sendviče Sunshine Vege sú výsledkom dopytu spotrebiteľov a spotrebiteliek, aj keď so samotným nápadom prišiel Michal Kordoš, ktorý už dlhší čas spolupracuje s Grotto: „Keďže nám výrobky tohto typu v portfóliu chýbali a čoraz častejšie sme vnímali aj dopyt po týchto výrobkoch, bola to jasná voľba.“

„Vnímame, že pre flexitariánov, vegetariánov a vegánov je ponuka v segmente hotových bagiet či sendvičov stále obmedzená a nemajú možnosť si napr. po ceste na čerpacej stanici či v kamennej predajni kúpiť občerstvenie tohto typu, a to bolo pre nás výzvou,“ hovorí Mgr. Dana Vágnerová, generálna riaditeľka Grotto. Aktuálne sú na slovenskom trhu jediní, ktorí ponúkajú hotové sendviče so 100 % rastlinným zložením.

Sunshine Vege potešia aj zákazníkov a zákazníčky, ktorým záleží na zložení produktov. Grotto vytvorilo Sunshine Vege z potravín ako bielkovinový sendvič, výrobky Lunter a čerstvá zelenina. Sendviče sú vzhľadom na suroviny nákladnejšie na výrobu, ale firma verí, že kvalita má svoju cenu a to, čo spotrebiteľom a spotrebiteľkám ponúkajú, považujú za dôležité. 

Grotto sendvič
Grotto prináša na slovenský trh rad hotových sendvičov Sunshine Vege, ktoré neobsahujú žiadne živočíšne zložky. Zdroj: Grotto

Prečo Lunter?

Náplň rastlinných sendvičov tvoria produkty firmy Lunter, ktoré majú výhradne rastlinné zloženie a sú vyrobené podľa tradičnej receptúry. To boli dôvody, prečo ich Grotto oslovilo s myšlienkou na vytvorenie produktového radu Sunshine Vege.

„Od začiatku som vedel, že najlepšia cesta, akou sa ľuďom priblížiť, je cez už existujúci lokálny ‚lovebrand‘, akým pre mňa Lunter bezpochyby je,“ hovorí Kordoš. Verí, že obmedzenie konzumácie mäsa je nevyhnutné, preto prišiel s nápadom na sendviče Sunshine Vege, ktoré by mali byť dostupné každému či už cenovo alebo chuťou.

Aj toto spojenie je dôkazom, že rastlinné stravovanie na Slovensku sa stáva čoraz rozšírenejším. „Veríme, že na tento rastúci trh od flexitariánov až po vegánov budú reflektovať aj obchodníci, a tak si nový rad výrobkov Sunshine Vege rýchlo nájde miesto v ich regáloch,“  konštatuje Vágnerová. Zatiaľ ich možno zakúpiť v sieti obchodov Metro, Terno, Kraj, COOP Jednota, Sintra, GVP a CBA, Komfos ako aj priamo v podnikovej predajni Grotto v Bartošovej Lehôtke.

„Veríme, že na tento rastúci trh od flexitariánov až po vegánov budú reflektovať aj obchodníci…”

Mgr. Dana Vágnerová

Rastlinné výrobky chuťou búrajú mýty

„Veľa spotrebiteľov má ešte predsudky, že rastlinné výrobky, resp. vegánske výrobky, sú mdlej chuti, a preto po nich ani nesiahnu,“ vraví Vágnerová, „Veríme, že Sunshine Vege sendviče tento mýtus vyvrátia a budú úspešnými…

Podľa skúseného šéfkuchára Kordoša bolo vytváranie receptúr výzvou: „Do istej miery to výzva pre mňa bola, hlavne sendviče dostať do podoby, aby sme nimi mohli osloviť čo najširšiu skupinu zákazníkov – aj takých, ktorí preferujú produkty obsahujúce mäso.“ Sendviče navrhol tak, aby zohľadňovali obľúbené chute zákazníkov a zákazníčok a zároveň ponúkali rôzne textúry a vizuálny zážitok.

Michal Kordoš
Známy šéfkuchár Michal Kordoš sám redukuje konzumáciu živočíšnych výrobkov a snaží sa ich vypúšťať aj z jedál, ktoré pripravuje hosťom a klientom. Zdroj: Grotto

„Páči sa mi, že čoraz viac špičkových, prevažne zahraničných reštaurácii, sa postupne transformuje k režimu, ktorý je dominantne rastlinný a mäso považuje iba ako taký doplnok,“ hovorí šéfkuchár Kordoš o trende rastlinného stravovania v gastro sektore. Podľa neho je to nezastaviteľný vývoj, ktorý má viaceré pozitívne faktory či už zdravotné alebo environmentálne.

K Sunshine Vege čoskoro pribudnú aj ďalšie produkty, ktoré však nebudú 100 % rastlinné  – zákazníci a zákazníčky sa tentoraz môžu tešiť na rad vegetariánskych bagiet obsahujúcich výrobky Garden Gourmet: Šťavnaté rezančeky, Pikantné rezančeky a Krehké nugetky. Receptúry opäť navrhol Michal Kordoš a bagety budú už onedlho dostupné vo vybraných predajniach. 

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin