Výrobcovia potravín budú počas marca bojovať o titul Rastlinný produkt roka. Program Jem pre Zem organizuje súťaž, v ktorej môžu Slováci a Slovenky počas celého mesiaca hlasovať za rastlinný potravinový produkt, ktorý ich počas uplynulého roku najviac potešil. Podľa organizátorov súťaže, ponuka rastlinných potravinových produktov rýchlo rastie aj na Slovensku.
Stiahnuť tlačovú správu vo formáte .odt
Grafika k voľnému použitiu
Správa o rastlinných alternatívach na Slovenskom trhu
Bratislava, 1. marca 2023 – Tretí ročník súťaže bude prebiehať počas celého marca. Slovenská verejnosť má počas tohto mesiaca možnosť zahlasovať za rastlinný potravinový produkt, ktorý ich počas uplynulého roku najviac potešil a zaistiť mu víťazný titul Rastlinný produkt roka.
Minulý rok získala titul mladá slovenská firma, ktorá na slovenský trh priniesla plnené bagety s čisto rastlinným zložením a zvíťazila tak aj nad veľkými nadnárodnými značkami. Tento rok sa do súťaže dostali opäť lokálni aj zahraniční výrobcovia. Medzi finalistami nájdeme rastlinné alternatívy krémových zmrzlín, mliečnych produktov, či dokonca náhradu tuniaka s čisto rastlinným zložením. Záujem o tieto produkty je veľký aj na Slovensku.
„Rastlinné potravinové produkty končia najčastejšie v nákupných košíkoch ľudí, ktorí konzumujú aj mäso a mliečne výrobky. Výrobcovia a predajcovia si uvedomujú veľký potenciál trhu s rastlinnými potravinovými produktami a rýchlo rozširujú svoju ponuku o nové možnosti. Touto súťažou dávame verejnosti príležitosť ukázať, ktoré z najnovších prírastkov ich v uplynulom roku najviac potešili,“ vysvetľuje Marian Milec, manažér programu Jem pre Zem.
Dostupnosť rastlinných alternatív rastie rýchlo nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Už dnes nájdeme v každej väčšej maloobchodnej predajni rastlinné alternatívy mliek, jogurtov, či dokonca náhrady niektorých mäsových produktov. „Ak sa pozrieme na dostupnosť rastlinných alternatív v slovenskom maloobchode, vidíme, že len za posledné dva roky ich zastúpenie narástlo takmer vo všetkých sledovaných kategóriách v dvojciferných a niekde až v trojciferných percentuálnych hodnotách,“ dopĺňa Milec.
Podľa dát, ktoré Jem pre Zem zverejnilo minulý rok, narástol napríklad počet rastlinných alternatív jogurtov, dezertov a pudingov v piatich najväčších maloobchodných reťazcoch za uplynulé dva roky o 143 % a priemerný počet ponúkaných rastlinných alternatív burgrových placiek, rezňov, nugetiek a mletého mäsa až o 342 %.
Teraz môžu spotrebitelia a spotrebiteľky rozhodnúť o tom, ktorá novinka získa titul Rastlinný produkt roka. Široká verejnosť môže do konca marca hlasovať za rastlinný produkt, ktorý ich najviac potešil na stránke programu Jem pre Zem.
– – – –
Hlasovanie bude prebiehať v období od 1.3. 2023 do 31.3. 2023 na stránke: https://jemprezem.sk/rastlinny-produkt-roka-2022/
Zoznam nominovaných produktov:
Alpro This is Not M*lk
Garden Gourmet Vuniak
K-Take it Veggie Vegánsky nárez pažítka
Lindt Hello Vegan Bar
Minit Vegan HotDog
Naturli’ Vegan Mrazený krém
Nurishh Gran Vegiano
Oatly Barista Edition
Tesco Plant Chef Hummus s Guacamole
Preto Radoma Vegan Párky
Rajo Vegan Creme à la mascarpone
Vemondo Tofu na panvičku
###
O programe Jem pre Zem:
Jem pre Zem je neziskový program, ktorého poslaním je presadzovať udržateľné spôsoby stravovania a robiť ich dostupnejšími.
Projekt pôsobí v dvoch oblastiach: u jednotlivcov podporuje záujem o rastlinné stravovanie a uľahčuje im častejšie zaraďovanie rastlinných jedál. Zároveň zvyšuje dostupnosť rastlinných produktov a jedál na trhu budovaním prostredia, v ktorom je rozširovanie ponuky o takéto potraviny výhodné, atraktívne a jednoduché.
Kontaktná osoba:
Marian Milec
marian.milec@jemprezem.sk
+421 948 847 652