Výroba tofu nie je komplikovaná a je preto uskutočniteľná aj vo vašej kuchyni. Budete potrebovať:
- 500 g kvalitných sójových bôbov
- voda
- ako zrážadlo môžete použiť niektorú z týchto prísad – sadra potravinárskej kvality/Nigari v kryštalickej, vločkovej alebo tekutej forme
- soľ
Najskôr bôby poriadne prepláchnete tak, aby po ich zaliatí voda ostala číra. Bôby takto namáčame 12-14 hodín. Zaliate bôby kontrolujeme. Je potrebné totiž zabrániť procesu vytvárania bubliniek či peny na povrchu vody zo zaliatych bôbov, pretože inak sa vám sójové mlieko bude zle zrážať.
Vodu po namáčaní zlejeme, do napučanej sóje pridáme trochu čistej vody a sóju dohladka rozmixujeme. Kašu, ktorá nám vznikla, prelejeme do hrnca a varíme tesne pod bodom varu cca 10 minút a to za stáleho miešania. Hmota nemôže v žiadnom prípade zovrieť.
Uvarenú hmotu precedíme cez jemnú tkaninu a do teplého sójového mlieka pomaly vlejeme kombináciu hrnčeka teplej vody s ¼ hrnčeka ľubovoľného zrážadla. Zmes vody so zrážadlom dolievame do sójového mlieka do bodu kedy sa nám na povrchu začne tvoriť zrazenina a sójová srvátka. V tomto bode mlieko v hrnci prikryjeme a necháme odležať asi 15 minút.
Následne hmotu opäť precedíme cez tenkú tkaninu, pri čom srvátka stečie a v utierke nám ostane iba syr. Syr vylisujeme pomocou závažia a uťahovaním ho v utierke do tvaru bochníka. Takto vytvarovaný syr necháme v chlade odležať aspoň 1 hodinu. Ak syr nespotrebujeme hneď, skladujeme ho v chladničke v miske s trochou vody.