Domáci rastlinný jogurt

  • 4 hrnčeky rastlinného mlieka
  • 1 hrnček kešu orieškov
  • 1 konzerva kokosového mlieka (čím vyšší je podiel tuku tým lepšie)
  • 3-4 pl bieleho rastlinného jogurtu s jogurtovou kultúrou
Predpríprava:

A. Kešu si na 1 až 2 hodinky namočíme do vlažnej vody.

B. Konzervu kokosového mlieka necháme cez noc v chladničke.

Postup:

1. V konzerve kokosového mlieka sa nám stuhnutím oddelili 2 vrstvy: tuhá biela „smotana“ a kokosová voda. Lyžicou vyberieme stuhnutú časť a rozmixujeme v mixéri spolu so zliatymi kešu orieškami a troškou mlieka. Zmes musí byť dôkladne rozmixovaná, inak budeme mať v jogurte hrudky.

2. Zmes prelejeme do hrnca, pridáme zvyšok mlieka a na miernom plameni privedieme do varu. Varíme 40-50 minút pričom nezabúdame miešať, aby sa nám mlieko nepripálilo.

Keď nám zmes príde konzistenciou dostatočne „jogurtová“ a hustá môžeme hrniec stiahnuť z ohňa a zmes nechať chladnúť až kým nedosiahne 43°C.

V tomto kroku odporúčame kuchynský teplomer inak sa teplota odhaduje ťažšie. Zachovanie tejto teploty je veľmi dôležité aby mohli jogurtové kultúry správne pracovať.

3. Ak je teda teplota zmesi optimálna (40-43°C), môžeme pridať už zakúpený jogurt a následne poriadne premiešame. Hrniec celý prikryjeme čistou látkovou utierkou a vložíme do rúry na 35°C. Jogurt takto necháme kysnúť po dobu 8 hodín.

4. Po ôsmich hodinách je jogurt pripravený na preliatie priamo do misky, alebo do sklených nádob, ktoré sme predtým preliali vriacou vodou. Takto pripravený jogurt skladujte krátku dobu v chladničke. Keď Vám však jogurt zachutí, neváhajte si z neho odložiť a použiť ho pri pripravovaní ďalšej várky.

Jogurt najlepšie chutí s čerstvým ovocím, čokoládou, cereáliami alebo marmeládou.

Nie je možné pridávať komentáre.