Vyhľadať

Bolonské špagety

bolonské špagety so šošovicou

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.

  • Čas prípravy10 min.
  • Tepelná úprava35 min.
  • Celkový čas45 min.
  • Alergény1
  • Kuchyňa
    • Talianska
    • Európska
  • Typ jedla
    • Hlavný Chod
    • Cestoviny
  • Spôsob prípravy
    • Varenie

Ingrediencie

  • 250 g bezvaječných špagiet
  • 250 g čerstvých paradajok
  • 250 g šampiňónov (ľubovoľné)
  • 150 g hnedej šošovice
  • 400 ml arrabbiata omáčky
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 ČL sušeného oregána
  • 1 ČL soli
  • štipka sušeného rozmarínu
  • štipka čierneho korenia
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej

Postup

1

Špagety uvaríme v slanej vode podľa návodu na obale. Šošovicu si aspoň pár hodín pred varením namočíme, aby sa z nej vyplavili všetky látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Varíme ju v osolenej vode, kým nezmäkne. 

2

Na oleji spražíme nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než bude spražená, pridáme cesnak a trstinový cukor a karamelizujeme na miernom ohni do zlatista.

3
Pridáme na drobno nakrájané paradajky a dusíme ich, až kým sa nerozvaria. Môžeme si pomôcť a popučiť ich na panvici vareškou.
 
4

Prilejeme arrabbiata omáčku, do ktorej pridáme všetky spomínané koreniny.

5
Uvarenú šošovicu si pomocou vidličky popučime tak, aby niektoré kúsky ostali celé, iné rozpučíme na kašu. 
 
6

Šošovicu spolu s omáčkou poriadne premiešame a premastíme 1 PL olivového oleja.

7

Omáčku zmiešame so špagetami a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.

8
Ak máte radi huby, môžete si ich sprudka opražiť na oleji a primiešať k porciám špagiet.
 

Páči sa? Zdieľajte!