Vyhľadať

Jablkový koláč

koláč z čerstvých jabĺk

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.

  • Čas prípravy30 min.
  • Tepelná úprava50 min.
  • Celkový čas1 hod. 20 min.
  • Počet porcií 12
  • Alergény1, 6, / 8 (podľa použitého mlieka)
  • Kuchyňa
    • Americká
  • Typ jedla
    • Dezert
  • Spôsob prípravy
    • Pečenie

Ingrediencie

Na cesto:

  • 530 g polohrubej múky
  • 100 ml stuhnutého kokosového oleja
  • 1,5 PL trstinového cukru
  • 2 PL ľadovej vody (voda musí byť naozaj ľadová)
  • 10 PL margarínu
  • ½ ČL soli

Na plnku:

  • 600 g ošúpaných jabĺk nakrájaných na plátky
  • 100 g trstinového cukru
  • 3 PL polohrubej múky
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • ½ ČL muškátového orieška
  • 1 ČL škorice
  • ¼ ČL soli

DOPLNKY:

  • 3 PL trstinového cukru
  • rastlinné mlieko

Postup

1

Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie na cesto (múku, soľ a cukor).

2

Pridáme margarín a kokosový tuk.

3

Rukami vypracujeme cesto.

4

Pridáme vodu a zapracujeme.

5

Cesto zabalíme do celofánu a vložíme do chladničky aspoň na 30 min.

6

V mise zmiešame všetky ingrediencie na plnku.

7

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.

8

Obe polovice vyvaľkáme do tvaru tenkého kruhu.

9

Kruhovú formu potrieme olejom/margarínom a posypeme múkou.

10

Jeden plát cesta vložíme do formy, pričom okraje cesta zdvihneme do výšky 3-4 cm.

11

Vlejeme pripravenú jablkovú zmes.

12

Druhú polovicu cesta môžeme narezať na pásiky a poprepletať. Prípadne druhou polovicou
len prekryjeme jablkovú zmes a na niektorých miestach narežeme či popicháme vidličkou.

13

Potrieme rastlinným mliekom a posypeme 3 PL trstinového cukru.

14

Prekryjeme alobalom a pečieme 25 min pri teplote 200 °C, potom alobal odstránime
a pečieme ďalších 25 min.

15

Koláč necháme vychladnúť, potom nakrájame a servírujeme.

Páči sa? Zdieľajte!