Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy30 min.
- Tepelná úprava50 min.
- Celkový čas1 hod. 20 min.
- Počet porcií 12
- Alergény1, 6, / 8 (podľa použitého mlieka)
- Kuchyňa
- Americká
- Typ jedla
- Dezert
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
Na cesto:
- 530 g polohrubej múky
- 100 ml stuhnutého kokosového oleja
- 1,5 PL trstinového cukru
- 2 PL ľadovej vody (voda musí byť naozaj ľadová)
- 10 PL margarínu
- ½ ČL soli
Na plnku:
- 600 g ošúpaných jabĺk nakrájaných na plátky
- 100 g trstinového cukru
- 3 PL polohrubej múky
- 2 PL citrónovej šťavy
- ½ ČL muškátového orieška
- 1 ČL škorice
- ¼ ČL soli
DOPLNKY:
- 3 PL trstinového cukru
- rastlinné mlieko
Postup
Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie na cesto (múku, soľ a cukor).
Pridáme margarín a kokosový tuk.
Rukami vypracujeme cesto.
Pridáme vodu a zapracujeme.
Cesto zabalíme do celofánu a vložíme do chladničky aspoň na 30 min.
V mise zmiešame všetky ingrediencie na plnku.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na 2 polovice.
Obe polovice vyvaľkáme do tvaru tenkého kruhu.
Kruhovú formu potrieme olejom/margarínom a posypeme múkou.
Jeden plát cesta vložíme do formy, pričom okraje cesta zdvihneme do výšky 3-4 cm.
Vlejeme pripravenú jablkovú zmes.
Druhú polovicu cesta môžeme narezať na pásiky a poprepletať. Prípadne druhou polovicou
len prekryjeme jablkovú zmes a na niektorých miestach narežeme či popicháme vidličkou.
Potrieme rastlinným mliekom a posypeme 3 PL trstinového cukru.
Prekryjeme alobalom a pečieme 25 min pri teplote 200 °C, potom alobal odstránime
a pečieme ďalších 25 min.
Koláč necháme vychladnúť, potom nakrájame a servírujeme.