- 13. marca 2020
- Čas prípravy1 hod
- Kuchyňa
- Česká
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- restovanie
- dusenie
Ingrediencie
Knedľa
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/3 kocky droždia
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
Mock duck
- 1 konzerva Mock duck (falošnej kačky) – môžeme použiť aj inú rastlinnú alternatívu mäsa
- cukor
- 1 pl sójovej omáčky
- 1/2 pomaranča
- soľ
- mleté čierne korenie
Dusená kapusta:
- 1/4 veľkej hlavy kapusty (červenej alebo bielej)
- 1/2 cibule
- cukor
- mletá rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
- voda
- olej
- ocot/citrónová šťava
Postup
Domáca knedľa
Najskôr si pripravíme rastlinnú knedľu. Vo veľkej miske zmiešame 50 ml vlažného rastlinného nápoja (rastlinného mlieka) s rozdrobeným droždím, štipkou cukru a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného nápoja, trochu soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme hmotu na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút, až do zdvojnásobenia objemu.
Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho vytvarujeme na menšie valce a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť 20-25 minút.
Mock duck a kapusta
Konzervy falošnej kačky preklopíme aj s vodou z konzervy do uzatvárateľnej misky. Ochutíme soľou, čiernym korením, štipkou cukru, sójovou omáčkou a pomarančovou šťavou. Všetko dobre premiešame, uzavrieme a necháme v chladničke odležať aspoň 30 minút.
Kapustu nakrájame na požadovanú veľkosť pásikov. Cibuľu si nakrájame nadrobno a na rozpálenom oleji ju opražíme do zlatista, Pridáme kapustu, podlejeme vodou, pridáme cukor, rascu, čierne korenie a soľ, hrniec pokryjeme pokrievkou a dusíme približne 30 minút. Občas premiešame a podlejeme vodou podľa potreby. Po zmäknutí kapusty ju dochutíme a podľa preferencie pridáme štipku octu či citrónovej šťavy.
Napácovanú falošnú kačicu vložíme na rozpálený olej a restujeme do zhnednutia. Občas premiešame a podlejeme troškou vody, aby sme zabránili vysušeniu.
Podávame s čerstvou knedľou a dusenou kapustou.