Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy30 min.
- Tepelná úprava45 min.
- Celkový čas1 hod. 15 min.
- Počet porcií 5 - 6
- Alergény1, 6/8 (podľa použitého sójového/mandľového mlieka ), 9.
- Kuchyňa
- Anglická
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- Varenie
- Zapekanie
Ingrediencie
- 900 g zemiakov
- 160 g suchej šošovice
- 100 g mrazeného hrášku
- 70 g hustého paradajkové pretlaku
- 70 g sójového granulátu (môžeme nahradiť šošovicou)
- 1,5 dl rastlinného mlieka (sójové, mandľové, ryžové)
- 5 dl vývaru alebo bujónu na varenie granulátu
- 5 dl vývaru alebo bujónu na podlievanie
- 2 PL rastlinného oleja na dusenie zeleniny
- 1 PL rastlinného oleja do zemiakového pyré
- 2 – 3 PL hladkej múky
- 2 nožičky stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- mleté čierne korenie
- sušený petržlen
- tymián
- soľ
Postup
Granulát varíme vo vývare alebo bujóne do zmäknutia.
Cibuľu, zeler, cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno.
2 PL oleja rozohrejeme vo veľkej panvici. Podusíme cibuľu a následne pridáme zeler, cesnak a mrkvu. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky.
Keď mrkva začne mäknúť, pridáme mrazený hrášok, paradajkový pretlak a podľa potreby podlievame vývarom.
Po zmäknutí pridáme precedený granulát a uvarenú šošovicu. Múku roztrepeme vo zvyšnom vývare, prilejeme a počkáme kým prevrie a začne hustnúť.
Ochutnáme a dochutíme soľou a korením podľa potreby. Zmes nemusí byť úplne hustá, šťava na spodku je v poriadku.
Zemiaky ošúpeme, popučíme so soľou, olejom a mliekom.
Šošovicovú zmes prelejeme do zapekacej misky a zvrchu prekryjeme vrstvou zemiakového pyré.
Zapekáme 20 minút pri 180 °C.