Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy15 min.
- Tepelná úprava45 min.
- Celkový čas1 hod
- Počet porcií 4
- Alergény1, 6
- Kuchyňa
- Maďarská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- Varenie
Ingrediencie
- 6 bielych paprík
- 1 balenie marinovaného tofu
- 150 g ryže
- 700 ml paradajkového pretlaku
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 menšie cibule
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 ČL soli
- 6 klinčekov
- 2 bobkové listy
- čierne korenie
- slnečnicový olej
- tymián (ľubovoľné)
Postup
1
Nadrobno nakrájanú cibuľu si spražíme na oleji. Pridáme k nej prepláchnutú ryžu a minútku orestujeme. Zalejeme vodou, osolíme a varíme prikrytú cca. 15 minút, kým ryža nebude al dente.
2
Medzi tým si pomocou vidličky do väčšej misky namrvíme do tofu. Taktiež si môžeme očistiť papriky. Vrch odkrojíme a vnútro vydlabeme.
3
Uvarenú ryžu zmiešame s namrveným tofu a pridáme 1 ČL sójovej omáčky. Všetko poriadne premiešame.
4
Na panvici si dáme rozpáliť olej. Do rozpáleného oleja pridáme 2 PL lyžice hladkej múky. Za stáleho miešania restujeme na miernom ohni cca. 5 minút. Mala by nám vzniknúť redšia kašička. (Ak sa vám zdá hustá, prilejte olej).
5
Pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky (môžme aj tymián) a ešte minútku orestujeme.
6
Zápražku zalejeme paradajkovým pretlakom, vodou a vývarom.
7
Pridáme 1 ČL soli, 2 bobkové listy a 2 PL cukru. Do menšej očistenej cibule napicháme 6 klinčekov a dáme ju tiež variť do omáčky. Omáčku varíme na miernom ohni, mala by nám pomaly a slabo bublať.
8
Keď sa nám omáčka prihreje, pridáme naplnené papriky, ktoré varíme cca. 30 minút.
Ak sa vám zvýši plnka, môžete z nej pomocou dlaní vytvarovať menšie guličky, ktoré buď:
– upečiete v rúre
– uvaríte v omáčke spolu s paprikami
9
Bobkové listy a cibuľu s klinčekmi necháme „lúhovať“ dovtedy, kým omáčka po uvarení nevychladne.
10
Pri servírovaní dochutíme nahrubo namletým čiernym korením.
11
K paprikám a omáčke si môžete ako prílohu pripraviť varené zemiaky premastené rastlinným maslom alebo knedlík. Recept na knedlík nájdete pri recepte na segedínsky guláš.