Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Tepelná úprava1 hod
- Celkový čas1 hod. 10 min.
- Alergény6 (pri použití sójového mlieka)
- Kuchyňa
- Slovenská
- Typ jedla
- Dezert
Ingrediencie
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 500 ml rastlinného mlieka (sójového)
- 2 (500 g) plechovky zaváraných broskýň
- 100 ml aquafaby (nesolený nálev z vareného cíceru / cíceru z konzervy)
- 150 g rastlinného masla (+ na potretie a na vrch nákypu)
- 4 – 6 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 ks klinčekov
- kôra z jedného citróna
- čerstvé maliny(voliteľné)
- 400 ml vody
Postup
Opláchneme ryžu a vysypeme do vriacej osolenej vody. Pridáme klinčeky a za občasného miešania varíme cca. 10 minút.
Prípadnú prebytočnú vodu zlejeme, povyberáme klinčeky a ryžu zalejeme horúcim mliekom.
Ryžu za stáleho miešania dovaríme do mäkka. Prisypeme cukor, vanilkový cukor, maslo a nastrúhame (dobre umytú) kôru z citróna. Necháme vychladnúť a za ten čas vyšľaháme aquafabu.
Aquafaba: Nálev z cícera s pridanou štipkou soli vyšľaháme „metličkovým“ mixérom do hustej peny (ako bielko z vajíčka). Ak varíme cícer sušený, necháme aby sa voda pri varení vyparila natoľko aby jej ostalo nad povrchom cíceru cca. 3 cm. Túto vodu zlejeme bokom do misky. Vychladenú môžeme šľahať.
Aquafabu jemne primiešame do mierne vychladenej ryže.
Spodok pekáča (cca. 35 x 25 cm, alebo aj väčší) potrieme rastlinným maslom. Vysypeme do neho 1/2 ryže a uhladíme. Na vrch poukladáme broskyne, maliny alebo iné preferované ovocie. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže a opäť vrch uhladíme.
Na záver poukladáme po povrchu tenké plátky masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme 50 minút, kým sa boky nákypu nezačnú jemne pripekať.
Nákyp si pri jedení vylepšíme o ovocnú šťavu a posypeme práškovým cukrom.