Ryžový nákyp

ryžov nákup

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.

  • Tepelná úprava1 hod
  • Celkový čas1 hod. 10 min.
  • Alergény6 (pri použití sójového mlieka)
  • Kuchyňa
    • Slovenská
  • Typ jedla
    • Dezert

Ingrediencie

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 ml rastlinného mlieka (sójového)
  • 2 (500 g) plechovky zaváraných broskýň
  • 100 ml aquafaby (nesolený nálev z vareného cíceru / cíceru z konzervy)
  • 150 g rastlinného masla (+ na potretie a na vrch nákypu)
  • 4 – 6 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 ks klinčekov
  • kôra z jedného citróna
  • čerstvé maliny(voliteľné)
  • 400 ml vody

Postup

1

Opláchneme ryžu a vysypeme do vriacej osolenej vody. Pridáme klinčeky a za občasného miešania varíme cca. 10 minút.

2

Prípadnú prebytočnú vodu zlejeme, povyberáme klinčeky a ryžu zalejeme horúcim mliekom.

3

Ryžu za stáleho miešania dovaríme do mäkka. Prisypeme cukor, vanilkový cukor, maslo a nastrúhame (dobre umytú) kôru z citróna. Necháme vychladnúť a za ten čas vyšľaháme aquafabu.

4

Aquafaba: Nálev z cícera s pridanou štipkou soli vyšľaháme „metličkovým“ mixérom do hustej peny (ako bielko z vajíčka). Ak varíme cícer sušený, necháme aby sa voda pri varení vyparila natoľko aby jej ostalo nad povrchom cíceru cca. 3 cm. Túto vodu zlejeme bokom do misky. Vychladenú môžeme šľahať.

5

Aquafabu jemne primiešame do mierne vychladenej ryže.

6

Spodok pekáča (cca. 35 x 25 cm, alebo aj väčší) potrieme rastlinným maslom. Vysypeme do neho 1/2 ryže a uhladíme. Na vrch poukladáme broskyne, maliny alebo iné preferované ovocie. Ovocie zakryjeme druhou polovicou ryže a opäť vrch uhladíme.

7

Na záver poukladáme po povrchu tenké plátky masla a dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme 50 minút, kým sa boky nákypu nezačnú jemne pripekať.

8

Nákyp si pri jedení vylepšíme o ovocnú šťavu a posypeme práškovým cukrom.

Darujte vaše 2 % na rozvoj udržateľného stravovania

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin