Ak chcete ušetriť čas a energiu, jednoduchší spôsob je lievance upiecť. Ak sa radi s jedlom hráte a preferujete klasické vyprážané lievance, smelo do toho.
- Čas prípravy30 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Raňajky
- Dezert
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
- 4 banány
- 3/4 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy mlieka
- arašidové maslo/džem (na potretie lievancov)
- rastlinná šľahačka podľa potreby
- 1/2 čl kypriaceho prášku
- 1 hrnček mrazených/čerstvých malín (alebo iné bobuľovité ovocie)
Postup
Kým sa nám rúra predhrieva na 180 stupňov, nakrájame alebo nalámeme banány do mixovacej nádobky. Pridáme do nej vločky, rastlinné mlieko, kypriaci prášok a ponorným mixérom vymixujeme do hladka. Ak sa nám hmota zdá riedka, zahustíme ju väčším množstvom ovsených vločiek. Naopak, ak je hmota príliš hustá, pridáme trochu vody alebo rastlinného mlieka.
Plech si vystrieme papierom na pečenie a nalejeme naň cesto v tvare menších lievancov. V žiadnom prípade plech neodporúčame vytierať margarínom či olejom, pretože sa lievance takýmto spôsobom prilepia o plech. Cesto musí byť tuhšej konzistencie, aby sa nám po plechu neroztieklo a lievance držali pokope.
Pečieme približne 15-20 minút za stáleho pozorovania. Každá rúra pečie inak, takže dbáme, aby nám lievance nezhoreli.
Keď nám lievance chytia tuhší tvar a zlatisté sfarbenie, môžeme plech vybrať a podberákom lievance otočiť. Vrátime ich ešte do rúry približne na 5 minút.
Upečené lievance vyberieme, uložíme na tanier, potrieme džemom alebo zľahka arašidovým maslom (pri natieraní sme opatrní, cesto je krehké), ozdobíme šľahačkou, posypeme umytým alebo rozmrazeným ovocím (rozmrazené ovocie je skutočne výhodou, pretože šťava, ktorú z neho získame, lievance príjemne zvlhčí a ochutí).