- 12 cherry paradajok
- 170 g cestovín
- olivový olej
- oregáno
- 1 šalotka
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 pl hladkej múky
- 1 hrnček rastlinného mlieka
1. Predhejeme rúru na 200 stupňov. Cherry paradajky prekrojíme napoly a premiešame v troche olivového oleja a soli. Poukladáme ich na plech otvorenou časťou nahor a necháme zapiecť približne 10-15 minút. Zapečené paradajky vyberieme z rúry, premiešame s oregánom a odložíme na servírovanie.
2. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a uvaríme v nej cestoviny podľa inštrukcií na obale. Potom ich scedíme a tiež odložíme nabok.
3. Pripravíme si omáčku. Vo veľkej panvici na miernom ohni ohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja, na ktorom počas 3-4 minút orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak, šalotku a do zmesi pridáme soľ a korenie.
4. Keď zmes zmäkne a začne rozvoniavať, vmiešame do nej múku. Potom za stáleho miešania pomaly prilievame mlieko. Miešame naozaj precízne, aby sa nevytvorili hrudky. Podľa potreby ešte pridáme ďalšiu štipku soli, čierneho korenia a omáčku necháme pomaly variť ďalších 4-5 minút až do zhustnutia. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Ak chceme získať extra krémovú konzistenciu omáčky, rozmixujeme ju.
5. Keď má omáčka požadovanú hustotu a je správne dochutená, môžeme podávať preliate cestoviny a pridať na vrch upečené paradajky.