- 26. marca 2020
- Celkový čas2 hod. 30 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Raňajky
- Dezert
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
- 20 g čerstvého droždia/½ bal. sušeného
- 250 g hladkej múky
- 200 ml vlažnej vody
- 0,5 kg kyslej kapusty
- 250 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL soli
- ½ ČL cukru
- 2 PL rastlinného oleja
- sušený petržlen
- mleté čierne korenie
- kokosový/iný rastlinný olej alebo rastlinný margarín na potieranie
Postup
1
V miske zmiešame múku, soľ a sušený petržlen.
2
Vo vlažnej vode rozmiešame olej s droždím, ktoré pridáme do zmesi v miske.
3
Vypracujeme cesto, odložíme na teplé miesto a necháme aspoň hodinu kysnúť.
4
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a popučíme.
5
Na oleji opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme kyslú kapustu a podusíme.
6
Do kapustovej zmesi pridáme popučené zemiaky, osolíme a okoreníme.
7
Z cesta odoberáme kusy, z nich vyvaľkáme kruhy, ktoré následne plníme kapustovou zmesou.
8
Zmes do cesta uzavrieme, kapustník trochu sploštíme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
9
Kapustníky potrieme olejom/margarínom a pečieme pri 180 °C cca 20 minút.
10
Potom kapustníky potrieme cesnakom, ktorý sme rozmiešali v oleji a pečieme ešte cca 5 minút pri 180 °C.