(recept na 2 porcie)
- 2/3 hrnčeka ryže
- 1 a 1/2 hrnčeka vody
- 1 údený tempeh
- 1/2 kocky údeného tofu
- 300 g kyslej kapusty
- 2 rastlinné kyslé smotany
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať. Zatiaľ nakrájame cibuľku nadrobno a pozvoľna orestujeme v hrnci. Ryžu vložíme na mierne zmäknutú cibuľku a ďalej chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, osolíme a necháme dusiť, až kým sa voda z hrnca nevytratí.
2. Tempeh si rozdrobíme na malé fazuľky a údené tofu poriadne vidličkou roztlačíme. Cesnak nakrájame nadrobno.
3. Zliatu a nakrájanú kapustu (ak sa chceme vyhnúť kyslosti, môžeme kapustu aj prepláchnuť) premiešame s roztlačeným tofu, rozdrobeným tempehom, uvarenou ryžou a cesnakom. Pridáme červenú mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti.
4. Takúto zmes umiestnime na vymastený menší plech s hlbším dnom alebo ideálne do zapekacej misy a zapekáme pri 180 stupňoch približne 30 minút.
5. Smotanu si taktiež premiešame s mletou červenou paprikou, aby sa nám pekne sfarbila a po 30 minútach zapekania ryže s kapustou ju vylejeme na celý povrch a vrátime do rúry ešte na približne 15 minút.