- 3 veľké zemiaky
- 1/4 hrnčeka špaldovej múky
- 1/4 hrnčeka krupice
- 1,5 pl rastlinného masla
- soľ
- 1/4 hrnčeka mletého maku
- 2,5 pl práškového cukru
- olej
- voda
- čerstvé slivky/mrazené jahody/maliny (podľa preferencie)
1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a uvaríme. Následne zemiaky popučíme a necháme vychladnúť. Pridáme múku, krupicu, štipku soli a rukou vymiesime na nelepivé cesto.
2. Pomúčime si dosku na vaľkanie a z cesta vytvarujeme jeden veľký šúľok, ktorý naporcujeme na menšie kúsky. Z rozdrobených kúskov tvarujeme asi 6-7 cm dlhé šúľance.
3. V hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú sme osolili a pridali do nej za lyžicu oleja, aby sa šúľance nepolepili. Do vriacej vody vhadzujeme šúľance. Dávame pozor, aby sa nám neprilepili na dno hrnca alebo jeden o druhý. Šúľance sú uvarené, keď sa začnú vyplavovať na povrch. Takéto šúľance scedíme a vhodíme do misky. Kým sú horúce, pridáme do misky maslo. Rastlinné maslo necháme prirodzene na šúľancoch rozpustiť a premiešame.
4. Mletý mak si premiešame s 2 pl cukru.
5. Mrazené alebo čerstvé ovocie nakrájame na kúsky a na troške vody varíme za stáleho miešania až do rozpadnutia. Na konci poprášime zvyšným cukrom a premiešame.
6. Šúľance premiešame s makovou zmesou a servírujeme preliate uvareným ovocím.