fbpx

Mazanec

Mazanec recept

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.

  • Čas prípravy45 min.
  • Tepelná úprava45 min.
  • Celkový čas1 hod. 30 min.
  • Počet porcií 2 bochníky
  • Alergény 1, 8 (Podľa použitého rastlinného mlieka napr. 6)
  • Kuchyňa
    • Slovenská
  • Typ jedla
    • Dezert
  • Spôsob prípravy
    • Pečenie

Ingrediencie

  • 100 g rastlinného margarínu (napr.Alsan – možno nahradiť kokosovým tukom)
  • 50 g kandizovanej citrónovej kôry
  • 140 g kryštálového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g hrozienok
  • 350 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové)
  • 2 PL mletých ľanových semienok + 5 PL vody
  • ½ ČL soli
  • 1 kocka droždia
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • kôra z ½ citróna
  • ovocný džem
  • tuzemský um
  • mandľové lupienky
  • práškový cukor na posypanie

Postup

1

Hrozienka zalejeme umom s trochou teplej vody a odložíme bokom.

2

V 1,5 dl mlieka rozmrvíme droždie a zasypeme trochou cukru. Necháme 15 – 20 minút odpočívať na teplom mieste.

3

Pomletý ľan dôkladne zmiešame s 5 PL vody.

4

Všetky zvyšné ingrediencie (okrem práškového cukru a mandlí) zmiešame v mise, pridáme ľan a kvások. Cesto dôkladne vypracujeme. Ak je príliš lepkavé, môžeme pridať ešte trochu múky.

5

Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.

6

Potrieme trochou oleja/kokosového tuku a ozdobíme mandľovými lupienkami.

7

Pečieme 35 – 45 minút pri 190 °C.

8

Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom.

Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin