Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy45 min.
- Tepelná úprava45 min.
- Celkový čas1 hod. 30 min.
- Počet porcií 2 bochníky
- Alergény 1, 8 (Podľa použitého rastlinného mlieka napr. 6)
- Kuchyňa
- Slovenská
- Typ jedla
- Dezert
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
- 100 g rastlinného margarínu (napr.Alsan – možno nahradiť kokosovým tukom)
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 140 g kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky
- 100 g hrozienok
- 350 ml rastlinného mlieka (napr. mandľové, sójové)
- 2 PL mletých ľanových semienok + 5 PL vody
- ½ ČL soli
- 1 kocka droždia
- 1 bal. vanilkového cukru
- kôra z ½ citróna
- ovocný džem
- tuzemský um
- mandľové lupienky
- práškový cukor na posypanie
Postup
Hrozienka zalejeme umom s trochou teplej vody a odložíme bokom.
V 1,5 dl mlieka rozmrvíme droždie a zasypeme trochou cukru. Necháme 15 – 20 minút odpočívať na teplom mieste.
Pomletý ľan dôkladne zmiešame s 5 PL vody.
Všetky zvyšné ingrediencie (okrem práškového cukru a mandlí) zmiešame v mise, pridáme ľan a kvások. Cesto dôkladne vypracujeme. Ak je príliš lepkavé, môžeme pridať ešte trochu múky.
Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.
Potrieme trochou oleja/kokosového tuku a ozdobíme mandľovými lupienkami.
Pečieme 35 – 45 minút pri 190 °C.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom.