- Čas prípravy1 hod. 30 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Polievka
- Spôsob prípravy
- Varenie
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 1,5 hrnčeka vývaru (alebo vody)
- 10 – 20 g zázvoru (podľa preferencie štipľavosti)
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 čl oleja
- 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie
- kurkuma, čierne korenie, soľ, vegeta
- štipka citrónovej šťavy
Postup
Na oleji osmažíme cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme nakrájanú mrkvu na menšie kocky. Krátko osmažíme a pridáme najemno nakrájaný cesnak a zázvor, ešte chvíľu restujeme a zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby bola mrkva pod hladinou. Dochuťíme korením, soľou, kurkumou a trochou vegety.
Polievku varíme približne 30 minút, kým nebude mrkva mäkká. Ak sa nám zdá, že je v hrnci príliš veľa vody, trochu vody odoberieme zvlášť do misky, do hrnca pridáme 1/2 hrnčeka kokosovej smotany na varenie a povaríme ešte cca 5 minút. Následne odstavíme z ohňa a rozmixujeme na hladký krém.
Odobratú vodu môžeme vždy priliať späť. Takýmto postupom zaistíme, že konzistencia polievky nebude príliš hustá, ale ani riedka. Na konci ju môžeme dochutiť citrónovou šťavou a ozdobiť semiačkami podľa preferencie ( tekvicové, slnečnicové, sezamové…)