Nadýchaný perník

Nadýchaný perník
  • Čas prípravy10 min.
  • Tepelná úprava25 min.
  • Celkový čas35 min.
  • Kuchyňa
    • Slovenská
    • Európska
  • Typ jedla
    • Dezert
  • Spôsob prípravy
    • Pečenie

Ingrediencie

  • 450 g špaldovej hladkej celozrnnej múky
  • 250 g trstinového (alebo kokosového) cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 ČL jedlej sódy
  • štipka soli
  • 2 PL kakaa
  • 4 ČL perníkového korenia (alebo 2 ČL doma pripraveného korenia)
  • 1 ČL kopcovitá cejlónskej škorice
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 350 ml rastlinného mlieka (alebo vody)
  • 1 pl rumu (voliteľné)

Postup

1

Rúru predhrejeme na 180 °C.

2

Plech vymastíme olejom a vysypeme múkou alebo strúhankou. 

3

Medzitým v miske dôkladne premiešame všetky sypké suroviny.

4

Do zmesi v miske primiešame olej a rastlinné mlieko (alebo vodu). Pozn.: My sme v recepte použili 300 ml mandľového mlieka a 50 ml vody. Ochutnáme a ak chceme, môžeme pridať rum.

5

Cesto vylejeme na plech a pečieme podľa potreby cca 20 – 25 minút (priebežne perník kontrolujeme).

6

Po upečení necháme perník vychladnúť.

7

Môžeme ozdobiť lekvárom či čokoládovou polevou (čokoládovú polevu pripravíme roztopením horkej čokolády na varenie vo vodnom kúpeli, ktorú podľa potreby nariedime rastlinným mliekom alebo vodou). Perník nakrájame až po úplnom stuhnutí čokoládovej polevy.

8

Perník nakrájame až po úplnom stuhnutí čokoládovej polevy.

9

Pre ešte intenzívnejší chuťový zážitok môžeme perník po vychladnutí opatrne rozkrojiť pozdĺžne na dva pláty. Na spodný plát natrieme lekvár, zakryjeme ho vrchným plátom perníka a polejeme čokoládovou polevou.

Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter