Zemiaky:
- 6 menších zemiakov
- olej
- mleté čierne korenie
- soľ
Pesto:
- 2 hrnčeky čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 pl píniových orieškov/vlašských orechov (v prípade alergií sa môžu vynechať)
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 1,5 pl lahôdkového droždia
- 2-3 pl olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
1. Zemiaky poumývame a v celosti v uzavretom hrnci povaríme. Keď zovrú, znížime teplotu a odkryté ich necháme variť ešte 15-20 minút až kým nezmäknú tak, že do nich s ľahkosťou prejdeme nožom.
2. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Uvarené zemiaky poukladáme na plech a jemne ich roztlačíme (napríklad pomocou dna malej panvice). Zemiaky, ktoré sú väčšie pred upečením ešte prekrojíme na polovicu, aby z nich boli „jednohubky“. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a posypeme soľou a čiernym korením. Necháme zapiecť do chrumkava počas približne 20-25 minút.
3. Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si pesto. Do sekáčika alebo mixéra pridáme bazalku, cesnak, orechy, citrónovú šťavu, soľ, korenie a lahôdkové droždie. Zmes mierne vymixujeme. Pomaly do nej prilejeme olivový olej, ešte pomixujeme až vytvoríme pastu. Podľa potreby môžeme pesto dochutiť a potom ho premiestnime do malej misky na servírovanie.
4. Pred podávaním pridáme na každý zemiak pár lyžíc pesta. Môžeme ozdobiť bazalkou a ďalšími orieškami.