,

Vyhľadať

Pečené zemiaky s pestovým dipom

Zemiaky:
  • 6 menších zemiakov
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Pesto:
  • 2 hrnčeky čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 pl píniových orieškov/vlašských orechov (v prípade alergií sa môžu vynechať)
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 1,5 pl lahôdkového droždia
  • 2-3 pl olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie

1. Zemiaky poumývame a v celosti v uzavretom hrnci povaríme. Keď zovrú, znížime teplotu a odkryté ich necháme variť ešte 15-20 minút až kým nezmäknú tak, že do nich s ľahkosťou prejdeme nožom.

2. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Uvarené zemiaky poukladáme na plech a jemne ich roztlačíme (napríklad pomocou dna malej panvice). Zemiaky, ktoré sú väčšie pred upečením ešte prekrojíme na polovicu, aby z nich boli „jednohubky“. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a posypeme soľou a čiernym korením. Necháme zapiecť do chrumkava počas približne 20-25 minút.

3. Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si pesto. Do sekáčika alebo mixéra pridáme bazalku, cesnak, orechy, citrónovú šťavu, soľ, korenie a lahôdkové droždie. Zmes mierne vymixujeme. Pomaly do nej prilejeme olivový olej, ešte pomixujeme až vytvoríme pastu. Podľa potreby môžeme pesto dochutiť a potom ho premiestnime do malej misky na servírovanie.

4. Pred podávaním pridáme na každý zemiak pár lyžíc pesta. Môžeme ozdobiť bazalkou a ďalšími orieškami.

Páči sa? Zdieľajte!