Vyhľadať

Polentové hranolčeky so šošovicovým šalátom

Hranolčeky:
  • 1 hrnček polenty
  • 3 hrnčeky vody
  • soľ
  • sušený rozmarín
  • sušená bazalka
  • 1 strúčik cesnaku
  • olej
Šalát:
  • 1 hrnček šošovice
  • 2,5 hrnčeka vody
  • 1,5 paradajok
  • 1/2 červenej cibule
  • soľ
  • 2,5 pl olivového oleja
  • šťava z 1/2 väčšieho citróna
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať (voliteľné)  
  • 1/4 hrnčeka posekanej čerstvej mäty (voliteľné)

1. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť 3 hrnčeky vody, ktorú osolíme. Keď voda vrie, za stáleho miešania do nej prisypávame polentu a varíme 10-15 minút do zhustnutia. Pre presný čas varenia a objemy uprednostnite inštrukcie na obale, ak sú iné ako v tomto recepte.

2. Uvarenú polentu vylejeme do formy na pečenie, vyhladíme na celej ploche formy, necháme trochu vychladnúť a vložíme ju do chladničky zatuhnúť na približne 2 hodiny.

3. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Stuhnutú polentu nakrájame na hranolčeky. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Asi 4 polievkové lyžice olivového oleja premiešame s ½ čajovej lyžičky soli, trochou sušených byliniek a pretlačeným cesnakom. Touto zmesou dôkladne potrieme polentové hranolčeky.

4. Hranolky necháme zapiecť do chrumkava, približne 30-35 minút. Kým sa pečú, môžeme pripravovať šošovicový šalát.

5. Šošovicu pred varením namočíme najlepšie na niekoľko hodín alebo deň vopred.

6. Odstátu a zmäknutú šošovicu zlejeme z prebytočnej vody a dáme ju variť do stredne veľkého hrnca približne na 20-25 minút, kým sa neuvarí. Po uvarení ju precedíme cez sitko a prepláchneme studenou vodou, aby sme ju ochladili. Necháme ju odkvapkať.

7. Kým sa šošovica varí, pokrájame cibuľu a paradajky na malé kocky a najemno posekáme petržlen a mätu. Ingrediencie pridáme do šalátovej misy.

8. Do misy pridáme šošovicu a vmiešame do nej olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a prípadne nadrobno nakrájaný cesnak a citrónovú kôru.

9. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Šalát môžeme nechať vychladiť 10 minút v chladničke pred podávaním, aby sa lepšie spojili chute. Podávame s polentovými hranolčekmi.

Páči sa? Zdieľajte!