fbpx

Rastlinné alternatívy rýb: Aká je situácia na Slovensku?

Fotka jedla s Garden Gourmet rastlinnou alternatívou tuniaka Vuna
Zdroj: Nestlé, Garden Gourmet

Rastlinné alternatívy rýb a rybích výrobkov sú vo svete čoraz populárnejšie. Aj na Slovensku sa ich ponuka a dostupnosť rozširuje.

Celosvetový trh s rastlinnými rybími alternatívami narastie medzi rokmi 2021 a 2031 o 28 %, predpovedá správa od Fact.MR. Tieto alternatívy patria v súčasnosti medzi jedny z najmenej rozšírených v segmente potravín na rastlinnej báze [1]. Na európskom trhu môžeme očakávať zvýšený záujem o dané produkty. Počet osôb, ktoré zaraďujú rastlinné výrobky do svojho jedálnička, sa totiž zväčšuje.

Sandwich s Garden Gourmet rastlinnou alternatívou tuniaka Vuna
Zdroj: Nestlé, Garden Gourmet

Prečo nahradiť ryby?

Spotrebiteľom a spotrebiteľkám, ktorí/é nakupujú rastlinné alternatívy, častokrát záleží na environmentálnom dopade potravín. Napríklad na Slovensku až 77 % ľudí zdieľa názor, že klimatická zmena je závažným problémom [2]. V súčasnosti planéta prechádza klimatickou zmenou, ku ktorej prispieva aj nadmerný rybolov. 

Z prieskumu Na vlne rastlinných potravín vyplýva, že na Slovensku už každý tretí človek znižuje alebo zvažuje znížiť spotrebu živočíšnych produktov [3]. Práve títo ľudia, tzv. flexitariáni a flexitariánky, prejavujú záujem o rastlinné alternatívy rýb.   

Zákazníci a zákazníčky si rastlinné jedlá vyberajú aj kvôli zdravotným benefitom, etickým dôvodom či novým gastronomickým zážitkom [4].

„Samozrejme, ‚rastlinné‘ ryby sú naším cieľom, […] radi by sme vytvorili aj alternatívy pre priaznivcov rastlinnej stravy.”

Petra Možješová, Brand a produkt manažérka Ryba Žilina

Aktuálna ponuka

Slovenský trh zatiaľ neponúka široký výber rastlinných alternatív rýb a rybích výrobkov. Prieskum Rastlinný reťazec roka 2020 ukázal, že v lete daného roku neboli v reťazcoch dostupné žiadne stále rybie alternatívy, len 1 sezónna (pozn. redakcie: dostupná len vo vymedzenom časovom období) [3]. 

Odvtedy sa ponuka rozšírila. V Kauflande je dostupná rastlinná alternatíva rybích prstov Vivera a sezónne aj kaviár z morských rias Cavital. Rastlinný kaviár SJÖRAPPORT sa nachádza v sortimente IKEA. V Tesco si zákazníci a zákazníčky zakúpia rybie prsty na rastlinnej báze Plant Chef a kaviár z morských rias Stührk Delikatessen. Úplnou novinkou sú rybie prsty na báze karfiolu Vemondo, ktoré sa nachádzajú v sortimente Lidl.

Pre porovnanie, počet rastlinných alternatív rýb či rybích produktov vo veľkých zahraničných e-shopoch sa častokrát počíta v desiatkach. Zahraničný výber je pestrejší aj o rastlinné alternatívy kreviet, lastúr, údeného lososa a mnoho ďalších.

Tesco Plant Chef rybie prsty
Zdroj: Jem pre Zem (autorka foto: Diana Rodáková)

Nové produkty

Reťazec Kaufland plánuje rozšíriť sortiment: „Ponuku alternatív rybích produktov plánujeme určite ešte rozširovať v priebehu roka 2022,” hovorí Iveta Hollá, vedúca úseku CSR pre oblasť nákupu. Aktuálne dopytujú rastlinnú alternatívu tuniaka v konzerve.

Na konferencii Plant-Powered Perspectives Slovakia 2021 predstavilo Nestlé pod značkou Garden Gourmet rastlinnú alternatívu tuniaka Vuna. Na pulty slovenských reťazcov sa dostane v marci 2022. Ďalšou pripravovanou novinkou od Garden Gourmet je Vrimp, alternatíva kreviet na rastlinnej báze.

Príležitosti na trhu

Flexitariáni a flexitariánky sú spotrebiteľskou skupinou, ktorá nakupuje rastlinné alternatívy najčastejšie. V Európe je to približne 30 % ľudí. Až 63 % z nich naďalej plánuje znižovať spotrebu mäsa. Mliečne výrobky chce obmedziť 40 % z týchto ľudí [5].

Prieskum projektu Smart Protein odhaľuje, že práve flexitariáni a flexitariánky si želajú viac rastlinných rybích alternatív v európskych maloobchodných reťazcoch. Najviac si žiadajú rastlinné verzie lososa a tuniaka, z rybích výrobkov to je údený losos, rybie prsty, burgery či filety [5].

Druhy konzumovaných rýb sa líšia v závislosti od krajiny. To ponúka príležitosti nielen medzinárodným spoločnostiam, ale aj lokálnym firmám. Výrobou alternatív rybích výrobkov sa v súčasnosti zaoberá na celom svete takmer 90 firiem [6]. 

„Môžeme skonštatovať, že záujem o tieto produkty stúpa,” hovorí o rastlinných alternatívach rýb Erika Turček Pfundtnerová, manažérka udržateľného rozvoja spoločnosti BILLA. Záujem o výrobu rybích alternatív na rastlinnej báze potvrdila aj spoločnosť Ryba Žilina: „Samozrejme, ‚rastlinné‘ ryby sú naším cieľom, keďže je to oblasť, ktorej sa venujeme a radi by sme vytvorili aj alternatívy pre priaznivcov rastlinnej stravy,” hovorí Petra Možješová, Brand a produkt manažérka.

Fotka jedla pripraveného s Tesco Plant Chef rastlinnej alternatívy rybích prstov
Zdroj: Jem pre Zem (autorka foto: Diana Rodáková)

Rastlinné alternatívy rýb a rybích výrobkov sa stávajú dostupnými aj na Slovensku. Oproti roku 2020 sa ich výber rozrástol, pričom reťazce aj firmy budú naďalej sortiment rozširovať. Kategória ponúka výrobcom aj retailu mnoho príležitostí, a to vďaka zvyšujúcemu sa dopytu, širokým možnostiam produktov či nízkej konkurencii.

Tento článok bol pripravený pre Tovar&Predaj. 

Zdroje:

[1] Fact.MR. Plant-based Fish Market, Forecast, Trend, Analysis & Competition Tracking – Global Market Insights 2021 to 2031. 2021.

[2] European Commission. Special Eurobarometer 513 Climate Change. 2021.

[3] Jem pre Zem. Na vlne rastlinných potravín. 2021. 

[4] Good Food Institute. Choosing alternative seafood: Key insights from research on consumer needs, preferences, and motivations. 2020

[5] ProVeg International. What consumers want: a survey on European consumer attitudes towards plant-based foods, with a focus on flexitarians’. 2021.

[6] Good Food Institute. State of the Industry Report | Alternative Seafood. 2021

Páči sa? Zdieľajte!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin