Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy1 hod. 30 min.
- Alergény1, 6
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Polievka
- Spôsob prípravy
- Varenie
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hlávkový šalát
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy smotany na varenie
- voda
- soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava z 1 citróna
- majoránka
- kurkuma
- mletá červená paprika
- olej
- Halušky:
- 1/2 hrnčeka krupice
- 3 pl mletých ľanových semienok
- 3 pl hladkej múky
- soľ
- voda
Postup
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na rozpálenom oleji. Keď cibuľa začne chytať farbu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a premytý nakrájaný šalát na hrubé rezance (dlhé cca 8 cm). Všetko spolu ešte chvíľu restujeme a následne zalejeme vodou tak, aby bol šalát ponorený. Dochutíme majoránkou, mletou paprikou, štipkou kurkumi a korením.
Kým sa nám polievka varí, pripravíme si cesto na halušky. Najskôr zalejeme mleté ľanové semienka asi 3 pl vody. Necháme ich napučať v priebehu 10 minút. Budú nám v haluškách slúžiť ako vajíčko.
Do misky si vysypeme krupicu, pridáme múku, soľ a premiešame. Pridáme ľanové semienka a vodu, aby sme vytvorili cesto strednej konzistencie. Nie príliš tuhé, aby neboli halušky tvrdé, ale ani riedke, aby sme ich vedeli v celistvejších kúskoch hádzať do polievky.
Cesto si vylejeme na krájaciu dosku alebo plytký tanier a do mierne vriacej polievky vhadzujeme pomocou príborového noža väčšie kusy cesta. Neponáhľame sa. Polievku občasne premiešame, aby sa halušky neprilepili na dno hrnca.
Ak máme všetky halušky v polievke, ešte raz ju podľa potreby dochutíme a prilejeme rastlinnú alternatívu smotanu na varenie. Ešte chvíľku za stáleho miešania povaríme.
Citrónovú šťavu pridávame buď priamo do taniera alebo do celého hrnca s polievkou, avšak až keď polievka vychladne, aby sa nám smotana nevyzrážala.