Šalátová polievka na kyslo

Polievka:
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hlávkový šalát
  • 1/2 hrnčeka rastlinnej smotany na varenie
  • voda
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • majoránka
  • kurkuma
  • mletá červená paprika
  • olej
Halušky:
  • 1/2 hrnčeka krupice
  • 3 pl mletých ľanových semienok
  • 3 pl hladkej múky
  • soľ
  • voda

1. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na rozpálenom oleji. Keď cibuľa začne chytať farbu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a premytý nakrájaný šalát na hrubé rezance dlhé možno 8 cm. Všetko spolu ešte chvíľu restujeme a následne zalejeme vodou tak, aby bol šalát ponorený. Dochutíme majoránkou, mletou paprikou, štipkou kurkumi a korením.

2. Kým sa nám polievka varí, pripravíme si cesto na halušky. Najskôr zalejeme mleté ľanové semienka asi 3 pl vody. Necháme ich napučať v priebehu 10 minút. Budú nám v haluškách slúžiť ako vajíčko.

3. Do misky si vysypeme krupicu, pridáme múku, soľ a premiešame. Pridáme ľanové semienka a vodu, aby sme vytvorili cesto strednej konzistencie. Nie príliš tuhé, aby neboli halušky tvrdé, ale ani riedke, aby sme ich vedeli v celistvejších kúskoch hádzať do polievky.

4. Cesto si vylejeme na krájaciu dosku alebo plytký tanier a do mierne vriacej polievky vhadzujeme pomocou príborového noža väčšie kusy cesta. Neponáhľame sa. Polievku občasne premiešame, aby sa halušky neprilepili na dno hrnca.

5. Ak máme všetky halušky v polievke, ešte raz ju podľa potreby dochutíme a prilejeme smotanu na varenie. Ešte chvíľku za stáleho miešania povaríme.

6. Citrónovú šťavu pridávame buď priamo do taniera alebo do celého hrnca s polievkou, avšak až keď polievka vychladne, aby sa nám smotana nevyzrážala.

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Nie je možné pridávať komentáre.