fbpx

Špenátové pirohy s krémovou kešu-šampiňónovou omáčkou

  • 4 zemiaky
  • 1/2 hrnčeka múky
  • 1/2 hrnčeka mrazeného špenátu
  • soľ
  • 1/2 cibule
  • olej
  • mleté čierne korenie
  • 1/2 hrnčeka kešu orechov
  • 1 pl citrónová šťava
  • 1 pl lahôdkové droždie
  • 4 šampiňóny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/4 hrnčeka vody

1. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a uvarené popučíme. 2,5 zemiakov má ísť do cesta na pirohy a 1,5 zemiaky do plnky, takže už uvarené v približne takom pomere rozdelíme.

2. Najskôr si pripravíme cesto na pirohy. K väčšej časti uvarených zemiakov pridáme múku, mierne odstredený špenát, soľ, mleté čierne korenie a rukami vymiesime tuhé cesto.

3. Na rozohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme na malé kúsky umyté nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme a dusíme až kým nám nezmäknú a nesfarbia sa. Asi 5 polievkových lyžíc týchto udusených šampiňónov si odložíme na bok.

4. Z druhej polovice uvarených zemiakov si pripravíme plnku tak, že ich zmiešame s dusenými šampiňónmi a podľa potreby dochutíme soľou a korením.

5. Cesto na pirohy vyvaľkáme a pomocou pohára alebo menšej misky vykrajujeme kolieska.

6. Vykrojené kolieska plníme pripravenou plnkou. Preložíme ich napoly a vidličkou popritláčame kraje, aby sa nám pirohy poriadne uzavreli. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, do ktorej sme pridali aj olej, aby sa nezlepili. Pirohy sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Hotové pirohy scedíme a prepláchneme pod tečúcou vodou.

7. Namočené kešu (ideálne cez noc) z vody scedíme a vhodíme do mixéra. Pridáme nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, lahôdkové droždie, soľ, štipku korenia, vodu a rozmixujeme. Takúto omáčku vylejeme na panvicu a necháme prevrieť. Môžeme podľa potreby dochutiť alebo zriediť vodou.

8. Pirohy podávame preliate omáčkou a zdobíme šampiňónmi, ktoré sme si odložili na bok.

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter