Sushi zmes:
- 1/2 hrnčeka ryže (môžete zvoliť sushi ryžu, ale aj guľatozrnnú či jasmínovú)
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 šalátová uhorka
- 1 avokádo
- 1/2 hrnčeka edamame uvarených alebo konzervovaných fazuliek/naklíčené mungo fazuliek/½ tofu
- 1/2 hrnčeka sôjových/cviklových/iných klíčkov (voliteľné)
Dochutenie:
- sójová omáčka
- ryžový ocot/iný ocot (voliteľné)
- sezamové semienka
- sezamový olej
- nakladaný zázvor (voliteľné)
- soľ
- wasabi pasta (voliteľné)
- nori vločky (voliteľné)
1. Ak máme k dispozícii ryžový ocot, zmiešame 1 polievkovú lyžicu octu s 1/2 hrnčeka vody a štipkou soli. Mrkvu a uhorky nastrúhame na plátky, polejeme ich octovým roztokom a dobre premiešame. V prípade, že ryžový ocot nemáme, môžeme použiť iný typ octu alebo tento krok vynecháme.
2. Ryžu udusíme so štipkou soli podľa inštrukcií na obale.
3. Avokádo a edamame fazuľky nakrájame na kocky. Ak sme použili namiesto fazuliek tofu, orestujeme ho so štipkou soli na troche rozpáleného oleja.
4. Pripravíme si 2 misky, do ktorých rovnomerne rozdelíme uvarenú ryžu. Zo zeleniny namočenej do octového roztoku odkvapkáme zvyšnú tekutinu, ak je to potrebné. Na vrch ryže rovnomerne rozdelíme a pekne naaranžujeme zeleninu, avokádo, edamame/mungo/orestované tofu a klíčky.
5. Dochutíme trochou soli a ozdobíme sezamovými semiačkami, prípadne nori vločkami. Môžeme taktiež pridať trochu nakladaného zázvoru a wasabi pasty. Takto naaranžovanú misku polejeme trochou sójovej omáčky a môžeme pokvapkať sezamovým olejom.