- 15. júla 2019
- Čas prípravy1 hod. 30 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- varenie
- Ostatné
- Kuku-řízek
- Mock duck
- Robi
- Rastlinná smotana
Ingrediencie
Sviečková:
- 2 mrkvy
- 1,5 petržlena
- 1/4 malého zeleru
- 1/2 cibule
- 1/2 (cca 125 ml) rastlinnej smotany na varenie
- voda
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 2 bobkové listy
- 1 konzerva Mock duck/1 balenie Kuku-řízeku
- 1,5 pl sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Domáca knedľa (môžeme použiť bezvaječnú knedľu):
- 250 g hladkej múky
- 1 kocka droždia (21 g)
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- soľ
- cukor
Postup
Sviečková
Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky.
Kuku-řízek si namarinujeme soľou, korením, sójovou omáčkou a nakrájaným cesnakom. Všetko dobre premiešame a necháme marinovať v uzavretej miske v chladničke až kým nepripravíme omáčku.
Cibuľu orestujeme do zlatista a následne na nej chvíľu opečieme aj zvyšnú zeleninu. Zalejeme vodou tak, aby tesne pokryla zeleninu, ochutíme koreninami a varíme prikryté až do zmäknutia zeleniny.
Ak sa nám zdá, že je v hrnci príliš veľa vody, odlejeme trochu do misky, aby nebola omáčka následne nežiadúco riedka. Ak vodu odliať netreba, rovno do hrnca vlejeme smotanu na varenie a ešte chvíľu povaríme.
Ponorným mixérom všetko rozmixujeme do hladka a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom podľa potreby.
Kuku-řízek orestujeme na rozpálenom oleji tak, aby sa nám nevysušil.
Podávame s domácou knedľou alebo bezvaječnými cestovinami.
Domáca knedľa
Vo veľkej miske zmiešame polovicu množstva vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
Kvások vmiešame do múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, 1 čl soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. Ak sa cesto počas spracovania lepí, poprášime ho múkou. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút, až do zdvojnásobenia objemu.
Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.