Vyhľadať

Sviečková omáčka s „kukuřízekom“ a domácou knedľou

Sviečková
  • Čas prípravy1 hod. 30 min.
  • Kuchyňa
    • Slovenská
    • Európska
  • Typ jedla
    • Hlavný Chod
  • Spôsob prípravy
    • varenie
  • Ostatné
    • Kuku-řízek
    • Mock duck
    • Robi
    • Rastlinná smotana

Ingrediencie

Sviečková:

  • 2 mrkvy
  • 1,5 petržlena
  • 1/4 malého zeleru
  • 1/2 cibule
  • 1/2 (cca 125 ml) rastlinnej smotany na varenie
  • voda
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • 2 bobkové listy
  • 1 konzerva Mock duck/1 balenie Kuku-řízeku
  • 1,5 pl sójovej omáčky
  • 1  strúčik cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Domáca knedľa (môžeme použiť bezvaječnú knedľu):

  • 250 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia (21 g)
  • 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
  • soľ
  • cukor

Postup

Sviečková

1

Zeleninu si nakrájame na menšie kúsky.

2

Kuku-řízek si namarinujeme soľou, korením, sójovou omáčkou a nakrájaným cesnakom. Všetko dobre premiešame a necháme marinovať v uzavretej miske v chladničke až kým nepripravíme omáčku.

3

Cibuľu orestujeme do zlatista a následne na nej chvíľu opečieme aj zvyšnú zeleninu. Zalejeme vodou tak, aby tesne pokryla zeleninu, ochutíme koreninami a varíme prikryté až do zmäknutia zeleniny.

4

Ak sa nám zdá, že je v hrnci príliš veľa vody, odlejeme trochu do misky, aby nebola omáčka následne nežiadúco riedka. Ak vodu odliať netreba, rovno do hrnca vlejeme smotanu na varenie a ešte chvíľu povaríme.

5

Ponorným mixérom všetko rozmixujeme do hladka a dochutíme citrónovou šťavou a cukrom podľa potreby.

6

Kuku-řízek orestujeme na rozpálenom oleji tak, aby sa nám nevysušil.

7

Podávame s domácou knedľou alebo bezvaječnými cestovinami.

Domáca knedľa

8

Vo veľkej miske zmiešame polovicu množstva vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, cukrom a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.

9

Kvások vmiešame do múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, 1 čl soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. Ak sa cesto počas spracovania lepí, poprášime ho múkou. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút, až do zdvojnásobenia objemu.

10

Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.

Páči sa? Zdieľajte!