Vyhľadať

Tradičná cesnačka

chutna cesnacka
  • Celkový čas1 hod. 30 min.
  • Kuchyňa
    • Slovenská
    • Európska
  • Typ jedla
  • Spôsob prípravy
    • Varenie

Ingrediencie

  • 250 ml ryžovej/inej trvanlivej rastlinnej smotany
  • 750 ml zeleninového vývaru/bujónu
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 400 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 13 strúčikov cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • sušený cesnak
  • bobkový list
  • soľ
  • petržlenová vňať – čerstvá/sušená
  • 2 PL olivového oleja (môžeme vynechať)
  • 4 plátky toastového/iného chleba (môžeme vynechať)

Postup

1
V hrnci rozohrejeme slnečnicový olej.
2

Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, osolíme a necháme zosklovatieť.

3

Následne pridáme najemno nakrájaný cesnak a po pol minúte na kocky nakrájané zemiaky.

4
Zalejeme vývarom a sójovou smotanou, pridáme bobkový list, čierne korenie a petržlenovú vňať.
5

Varíme, kým zemiaky nezmäknú.

6

Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom.

7

Ak chceme k cesnačke krutóny, predhrejeme rúru na 190 °C. Chlieb nakrájame na kocky 1 x 1 cm a dáme do misky. Zasypeme trochou soli, čierneho korenia, sušeného cesnaku a zalejeme olivovým olejom. Dôkladne premiešame a rozložíme na plech vystlaný papierom ne pečenie tak, aby sa krutóny navzájom nedotýkali.

8

Pečieme 10 – 15 minút pri 190 °C.

9

Polievku podávame posypanú krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Páči sa? Zdieľajte!