- 26. marca 2020
- Celkový čas1 hod. 30 min.
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Hlavný Chod
- Polievka
- Spôsob prípravy
- Varenie
Ingrediencie
- 250 ml ryžovej/inej trvanlivej rastlinnej smotany
- 750 ml zeleninového vývaru/bujónu
- 2 PL slnečnicového oleja
- 400 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 13 strúčikov cesnaku
- mleté čierne korenie
- sušený cesnak
- bobkový list
- soľ
- petržlenová vňať – čerstvá/sušená
- 2 PL olivového oleja (môžeme vynechať)
- 4 plátky toastového/iného chleba (môžeme vynechať)
Postup
1
V hrnci rozohrejeme slnečnicový olej.
2
Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, osolíme a necháme zosklovatieť.
3
Následne pridáme najemno nakrájaný cesnak a po pol minúte na kocky nakrájané zemiaky.
4
Zalejeme vývarom a sójovou smotanou, pridáme bobkový list, čierne korenie a petržlenovú vňať.
5
Varíme, kým zemiaky nezmäknú.
6
Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom.
7
Ak chceme k cesnačke krutóny, predhrejeme rúru na 190 °C. Chlieb nakrájame na kocky 1 x 1 cm a dáme do misky. Zasypeme trochou soli, čierneho korenia, sušeného cesnaku a zalejeme olivovým olejom. Dôkladne premiešame a rozložíme na plech vystlaný papierom ne pečenie tak, aby sa krutóny navzájom nedotýkali.
8
Pečieme 10 – 15 minút pri 190 °C.
9
Polievku podávame posypanú krutónmi a petržlenovou vňaťou.