Paprikáš
- 500 g hlivy ustricovej
- 1,5 cibule
- 1/2 hrnčeka rastlinnej alternatívy smotany na varenie
- 1 pl hladkej múky
- majoránka
- mletá červená paprika
- čili
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej
- voda
- 1 pl citrónovej šťavy
Halušky:
- 1 hrnček hladkej múky
- soľ
- voda
- olej
1. Na drobno nakrájame cibuľu a orestujeme na rozpálenom oleji do zlatista. Keď je cibuľa hotová, poprášime ju červenou mletou paprikou a pridáme na kocky nakrájanú hlivu. Pomiešame a podlejeme vodou, aby nám paprika nezhorkla. Pridáme ostatné dochucovadlá ako korenie, majoránku, soľ, čili a varíme približne 30 minút, kým hliva zmäkne a voda sa vyparí.
2. Po zmäknutí hlivy vlejeme rastlinnú alternatívu smotany na varenie, premiešame a necháme prejsť varom. Následne do zmesi prilejeme 1 pl múky, ktorú sme si v pohári poriadne vymiešali so studenou vodou, aby sme predišli tvorbe hrudiek a paprikáš zahustíme. Paprikáš odstavíme a po vychladnutí pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy.
3. Z múky, soli a vody vymiešame haluškové cesto, ktoré má mať skôr redšiu konzistenciu. V hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme olej a soľ. Keď voda začne vrieť, pretláčame cesto cez haluškovač do vriacej vody. Halušky sú hotové keď vyplávajú na povrch. Následne ich scedíme, prepláchneme a môžeme podávať s paprikášom.