Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Celkový čas1 hod
- Počet porcií 4
- Alergény1, 6, / 8
- Kuchyňa
- Slovenská
- Európska
- Typ jedla
- Dezert
- Hlavný Chod
- Spôsob prípravy
- Varenie
Ingrediencie
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 700 g zemiakov
- 3 PL mandľového / iného rastlinného mlieka
- 1 ČL slnečnicového oleja
- štipka soli
Na plnku:
- 400 g jahôd
- 0,5 – 1 ČL škorice
- práškový cukor – voliteľné
Na posýpku:
- 1 PL slnečnicového oleja
- 4 PL kryštálového cukru
- 80 g strúhanky
Doplnky:
- čerstvé jahody
Postup
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Následne ich ošúpeme a popučíme.
Pridáme múku, 3 PL rastlinného mlieka, olej a vymiesime hutné cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme múku.
Jahody nakrájame na malé kúsky a zmiešame so škoricou. Ak chceme, pridáme cukor.
Navlhčenými rukami z cesta odoberáme kusy, ktoré rozvaľkáme na placky hrubé asi 3 milimetre. Do stredu dáme lyžicu jahôd, okraje spojíme a vytvarujeme guľaté knedličky.
Jahodové guľky varíme v mierne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a dáme bokom.
V panvici rozohrejeme lyžicu oleja.
Pridáme strúhanku, ktorú mierne opražíme. Následne pridáme cukor a po pol minúte odstavíme z plameňa. Pozor aby strúhanka neprihorela!
Guľky podávame s čerstvými jahodami a posýpané cukrovou strúhankou.