- 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
- olej
- 9 šampiňónov
- 1/2 hrnčeka zeleniny (špargľa/brokolica/hrášok)
- 1 pl rastlinného masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 šalotka
- 1 hrnček ryže arborio
- 1/4 hrnčeka suchého bieleho vína
- 3 pl rastlinného „parmezánu“/lahôdkového droždia
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 mrkva
- 1/2 stonky stopkového zeleru
1. Šalotku, mrkvu a stopkový zeler pokrájame na veľmi drobné kúsky, opražíme na oleji, pridáme umytú ryžu, mierne osolíme, pridáme biele víno, vývar a povaríme 15 minút kým sa ryža neuvarí na „al dente“ konzistenciu.
2. Na panvici a troche oleja orestujeme na kocky nakrájané šampiňóny a zeleninu podľa výberu. Ochutíme štipkou soli, čierneho korenia a posmažíme asi 5 minút, aby zelenina trochu zmäkla. Panvicu zakryjeme pokrievkou a stiahneme z ohňa.
3. Keď je ryža hotová, prihodíme k nej orestované šampiňóny, zeleninu a rastlinnú alternatívu parmezánu či lahôdkové droždie a rastlinné „maslo“. Všetko poriadne premiešame a môžeme podávať.