Mock-duck:
- 1 konzerva mock duck (falošnej kačky) alebo iná rastlinná alternatíva mäsa (napr. pšeničná bielkovina seitan)
- cukor
- 1 pl sójovej omáčky
- 1/2 pomaranča
- soľ
- mleté čierne korenie
Dusená kapusta:
- 1/4 veľkej hlavy kapusty (červenej alebo bielej)
- 1/2 cibule
- cukor
- mletá rasca
- mleté čierne korenie
- soľ
- voda
- olej
- ocot/citrónová šťava
Knedľa:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/3 kocky droždia
- 1/2 hrnčeka rastlinnéhej alternatívy mlieka
- soľ
- cukor
1. Najskôr si pripravíme domácu knedľu. Vo veľkej miske zmiešame polku vlažného rastlinného mlieka s rozdrobeným droždím, štipkou cukru a 1 pl múky. Jemne premiešame, zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10 minút pracovať, kým nám nevznikne kvások.
2. Kvások vmiešame do zvyšku múky, pridáme zvyšok rastlinného mlieka, 1 čl soli a počas približne 10 minút miesenia vypracujeme na nelepivé cesto. To následne necháme v zakrytej miske kysnúť približne 40-60 minút na teplom mieste, až do zdvojnásobenia objemu.
3. Cesto opäť krátko premiesime a necháme ešte 5-10 minút pracovať zakryté na doske. Následne ho naporcujeme a vložíme do vymasteného parného hrnca, kde ho necháme pariť sa 20-25 minút.
4. Konzervu falošnej kačky čiastočne zlejeme z vody a preklopíme do uzatvárateľnej misky. Ochutíme potrebnými koreninami, pridáme sójovú omáčku a pomarančovú šťavu. Premiešame, uzavrieme a necháme v chladničke odležať aspoň 45min.
5. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju do zlatista. Pridáme nakrájanú kapustu na požadovanú veľkosť pásikov, podlejeme ju vodou, ochutíme rascou, korením, soľou, cukrom a dusíme. Počas dusenia miestami skontrolujeme, premiešame a v prípade potreby podlejeme ešte trochou vody. Po zmäknutí dochutíme octom a prípadne aj inými koreninami.
6. Marinovanú falošnú kačku vložíme na rozpálený olej a restujeme do zhnednutia. Občas premiešame a podlejeme troškou vody, aby sme zabránili vysušeniu.
7. Podávame s čerstvou knedľou a podusenou kapustou.