Vyhľadať

Opekaná ryža so zeleninou a ananásom

  • 1/2 hrnčeka Basmati ryže
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 cibule
  • 1,5 mrkvy
  • 1/2 červenej kápie
  • 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
  • 1/5 čerstvého ananásu alebo 1/3  konzervovaného ananásu
  • 1/4 hrnčeka kešu orieškov (alebo iných orechov)
  • 2  pl sójovej omáčky
  • 1 mladá cibuľa
  • kari
  • 1,5 pl čerstvého koriandru
  • pár kvapiek limetkovej šťavy
  • kurkuma
  • mletý zázvor
  • čili

1. Na prípravu opekanej ryže je ideálne použiť deň odstátu ryžu, takže si ju nezabudne pripraviť o deň skôr.

2. Mrazený hrášok si oblanšírujeme horúcou vodou, aby nám zmäkol.

3. Mrkvu a kápiu nakrájame na tenšie pásiky (nestrúhať) a cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.

4. Najskôr na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. O približne 3 minútky pridáme aj papriku, mrkvu, cesnak a restujeme ešte približne 5 minút. Zelenina má byť mierne chrumkavá.

5. Do orestovanej zeleniny pridáme uvarenú a odstátu ryžu, ananás a hrášok. Zmes ochutíme sójovou omáčkou, kari korením, soľou a čiernym korením. Premiešame a opekáme približne 8 minút.

6. Na záver posypeme mierne rozdrvenými kešu orechmi.

7. Môžme servírovať v polke vydlabaného ananásu alebo klasicky v mištičke. Zdobíme mladou cibuľkou, nasekaným koriandrom a pokvapkáme šťavou z polky limetky.

Páči sa? Zdieľajte!