- 1/2 hrnčeka Basmati ryže
- 1,5 hrnčeka vody
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 cibule
- 1,5 mrkvy
- 1/2 červenej kápie
- 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
- 1/5 čerstvého ananásu alebo 1/3 konzervovaného ananásu
- 1/4 hrnčeka kešu orieškov (alebo iných orechov)
- 2 pl sójovej omáčky
- 1 mladá cibuľa
- kari
- 1,5 pl čerstvého koriandru
- pár kvapiek limetkovej šťavy
- kurkuma
- mletý zázvor
- čili
1. Na prípravu opekanej ryže je ideálne použiť deň odstátu ryžu, takže si ju nezabudne pripraviť o deň skôr.
2. Mrazený hrášok si oblanšírujeme horúcou vodou, aby nám zmäkol.
3. Mrkvu a kápiu nakrájame na tenšie pásiky (nestrúhať) a cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
4. Najskôr na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. O približne 3 minútky pridáme aj papriku, mrkvu, cesnak a restujeme ešte približne 5 minút. Zelenina má byť mierne chrumkavá.
5. Do orestovanej zeleniny pridáme uvarenú a odstátu ryžu, ananás a hrášok. Zmes ochutíme sójovou omáčkou, kari korením, soľou a čiernym korením. Premiešame a opekáme približne 8 minút.
6. Na záver posypeme mierne rozdrvenými kešu orechmi.
7. Môžme servírovať v polke vydlabaného ananásu alebo klasicky v mištičke. Zdobíme mladou cibuľkou, nasekaným koriandrom a pokvapkáme šťavou z polky limetky.