Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.
- Čas prípravy2 hod
- Tepelná úprava50 min.
- Celkový čas2 hod. 50 min.
- Počet porcií 15
- Alergény1, 6, (+ podľa použitého rastlinného mlieka)
- Kuchyňa
- Slovenská
- Typ jedla
- Snack
- Spôsob prípravy
- Pečenie
Ingrediencie
- 1 dl rastlinného mlieka
- 1 bal. francúzskej nátierky Lunter
- 1 bal. paštétovej nátierky Lunter
- 1 bal. sušeného droždia
- ½ bal. sójových kociek
- 500 g polohrubej múky
- 1 menšia cibuľa
- 3 malé zemiaky
- 1,5 dl vody
- 1 ČL cukru
- Worchesterová omáčka
- Grilovacie korenie
- Sušený cesnak
- Čierne korenie
- Bobkový list
- Nové korenie
- Sójová omáčka
- Olivový olej
- Soľ
Postup
Zemiaky uvaríme do mäkka.
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou a dochutíme sójovou a Worchesterovou omáčkou podľa chuti.
Pridáme bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie. Zmes necháme namočenú a prikrytú asi hodinu.
Po hodine kocky vyberieme, vymačkáme z nich vodu a nakrájame na malé kúsky. Tie opražíme na troche oleja s grilovacím korením, sušeným cesnakom a soľou tak, aby boli takmer suché a mierne pripečené.
Najemno nakrájanú cibuľu samostatne opražíme na troche oleja.
Pripravíme si kvások. Do mlieka dáme cukor, droždie a zohrejeme. Mlieko nesmie byť horúce, len vlažné. Keď kvások vypláva na povrch, zalejeme zmesou múku spolu s roztlačenými zemiakmi.
Pridáme vodu, podľa potreby. Pridáme soľ a vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1,5 hodiny.
Do vykysnutého cesta pridáme obe nátierky, zapracujeme sójové a cibuľové „škvarky“ a necháme kysnúť ešte minimálne polhodinu.
Cesto rozvaľkáme a niekoľkokrát ho preložíme, aby vznikli vrstvy. Nakoniec vykrojíme kolieska (musia byť aspoň 1 cm hrubé) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na spodok rúry dáme ďalší plech naplnený vriacou vodou, aby pagáče po upečení vydržali dlhšie čerstvé.
Pagáče potrieme olivovým olejom a pečieme asi 50 minút pri teplote 180 °C. Na posledných 12 minút zvýšime teplotu na 200 °C.
Pagáče niekoľkokrát v priebehu pečenia potrieme vodou s olejom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.