fbpx

Pagáče

Pagáče

Alergény uvedené v receptoch zohľadňujú nami použité ingrediencie. Ak trpíte alergiami, prosím, overte si či vami použité ingrediencie nemajú v zložení uvedené ešte dodatočné alergény.

  • Čas prípravy2 hod
  • Tepelná úprava50 min.
  • Celkový čas2 hod. 50 min.
  • Počet porcií 15
  • Alergény1, 6, (+ podľa použitého rastlinného mlieka)
  • Kuchyňa
    • Slovenská
  • Typ jedla
    • Snack
  • Spôsob prípravy
    • Pečenie

Ingrediencie

  • 1 dl rastlinného mlieka
  • 1 bal. francúzskej nátierky Lunter
  • 1 bal. paštétovej nátierky Lunter
  • 1 bal. sušeného droždia
  • ½ bal. sójových kociek
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 malé zemiaky
  • 1,5 dl vody
  • 1 ČL cukru
  • Worchesterová omáčka
  • Grilovacie korenie
  • Sušený cesnak
  • Čierne korenie
  • Bobkový list
  • Nové korenie
  • Sójová omáčka
  • Olivový olej
  • Soľ

Postup

1

Zemiaky uvaríme do mäkka.

2

Sójové kocky zalejeme vriacou vodou a dochutíme sójovou a Worchesterovou omáčkou podľa chuti.

3

Pridáme bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie. Zmes necháme namočenú a prikrytú asi hodinu.

4

Po hodine kocky vyberieme, vymačkáme z nich vodu a nakrájame na malé kúsky. Tie opražíme na troche oleja s grilovacím korením, sušeným cesnakom a soľou tak, aby boli takmer suché a mierne pripečené.

5

Najemno nakrájanú cibuľu samostatne opražíme na troche oleja.

6

Pripravíme si kvások. Do mlieka dáme cukor, droždie a zohrejeme. Mlieko nesmie byť horúce, len vlažné. Keď kvások vypláva na povrch, zalejeme zmesou múku spolu s roztlačenými zemiakmi.

7

Pridáme vodu, podľa potreby. Pridáme soľ a vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1,5 hodiny.

8

Do vykysnutého cesta pridáme obe nátierky, zapracujeme sójové a cibuľové „škvarky“ a necháme kysnúť ešte minimálne polhodinu.

9

Cesto rozvaľkáme a niekoľkokrát ho preložíme, aby vznikli vrstvy. Nakoniec vykrojíme kolieska (musia byť aspoň 1 cm hrubé) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

10

Na spodok rúry dáme ďalší plech naplnený vriacou vodou, aby pagáče po upečení vydržali dlhšie čerstvé.

11

Pagáče potrieme olivovým olejom a pečieme asi 50 minút pri teplote 180 °C. Na posledných 12 minút zvýšime teplotu na 200 °C.

12

Pagáče niekoľkokrát v priebehu pečenia potrieme vodou s olejom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.

Bezplatna registracia do rastlinnej vyzvy

Páči sa? Zdieľaj!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter